Rapport från Arvid Hansson på Svenska Handelskammaren i Taipei 2019/2020

Organisation: Swedish Chamber of Commerce Taipei
Land: Taiwan (R.O.C.)
Adress: Room 2406, 24F, International Trade Building, No. 333, Keelung Road, Xinyi District, Taipei City
Tidsperiod: 2019-06-10 till 2020-06-05
Praktikant: Arvid Hanson

Under början av juni höll kammaren sin årsstämma där nya styrelseledamöter valdes in. I samband med detta så har jag jobbat med att förbereda stämman, och därefter sköta det administrativa arbetet för att registrera de nya styrelsemedlemmarna. Utöver detta så har jag under sommaren utfört vår årliga undersökning Business Climate Survey. Denna undersökning hade 31 deltagande företag, och stod till grund för en rapport vid samma namn. Denna rapport kom senare att användas under de årliga handelssamtalen mellan Sverige och Taiwan, under parollen Joint Business Council. Jag fick även möjlighet att personligen framföra resultaten av denna undersökning för en samling medlemmar under ett frukostmöte.

Under hösten ankom en hel del utbytesstudenter till Taiwan, och jag beräknar att vi hade kontakt med över 70 svenska studenter här i Taiwan. Många av dessa deltog på våra evenemang, och jag tror personligt att vi har byggt en bra grund för att bygga ut samarbetet med svenska högskolor. Redan i nuläget har vi Linköping Universitet, Chalmers Tekniska Högskola och Halmstad Högskola som medlemmar, men vi vill såklart få med även de andra universiteten.

För att inkludera studenterna ytterligare i kammarens arbete så har jag jobbat med att bygga ut vårt Young Professionals-program. Detta har skett genom att jag har infört en eventkommitté som ämnar att hålla events specifikt för studenter och Young Professionals i Taiwan. Med totalt sex kommittémedlemmar så har vi haft en större möjlighet än tidigare att anordna evenemang.

Framåt vintern 2019 så tog Sweden Day upp mestadelen av min tid. Sweden Day är vår årliga mässa för svenska företag i Taiwan. Under mässan får företagen chans att sprida kunskap om sig själva och sina produkter. Mässan är även ett medium för att sälja in Sverige som stort. Under Sweden Day 2019 så hade vi 16 deltagande organisationer, och många tusen gäster som kom och besökte evenemanget. Det var mycket förberedelser inför evenemanget och stundvis rätt slitigt, men det var enormt lärorikt.

Under våren så har vi till stor del fått lägga våra evenemang på is till följd av Coronaviruset. Vi har däremot anordnat två webinars som vart uppskattat av våra medlemmar. Vi har dock haft fullt upp med annat, bland annat att rekrytera och tillsätta nästa VD och praktikant. Utöver detta så har jag haft möjlighet att genomföra en två korta praktikperioder hos två medlemsföretag. I februari så jobbade jag på Business Sweden med en kartläggning av taiwanesiska tillverkningsindustrin, medan jag i april jobbade på IKEA Taiwan med att utveckla deras hållbarhetsarbete. Dessa två månader hos medlemsföretagen har vart väldigt lärorikt, och jag har fått prova på att jobba i ett heltaiwanesiskt arbetslag.

Nu framåt sommaren så har jag jobbat med att förbereda inför ankomsten av nästa VD och praktikant. Detta genom att systematiskt kartlägga det arbetet vi gör på kammaren och på så sätt förmedla den kunskap som vi ackumulerat till den kommande generationen.

Under årets gång så har jag varit med och arrangerat flertalet evenemang hos kammaren:

 • 14/8 Lunchföreläsning med EU:s förra representant till Taiwan, Madeleine Majorenko
 • 14/9 Välkomstmiddag för svenska utbytesstudenter
 • 20/9 Kammarens årliga kräftskiva
 • 18/10 Mackmyra Whiskey-provning
 • 7/11 Seminarium med Business Sweden om handelskriget mellan USA och Kina
 • 24/11 Adventsgudstjänst
 • 6-7/12 Sweden Day
 • 31/3 Webinar: Presentation av vår coronavirus-enkät
 • 10/6 Webinar tillsammans med Sveriges utrikeshandelsminister Anna Hallberg och Jacob Wallenberg, ordförande för Investor AB.

Utöver dessa evenemang har jag även jobbat med att tillsätta en Young Professionals-kommitté. Tillsammans med denna kommitté har jag hållit i flertalet evenemang:

 • 21/6 Midsommarfirande
 • 22/8 Seminarium om att studera i Sverige
 • 19/10 Guidad stadsrundvandring
 • 22/11 Studiebesök hos Atlas Copco Taiwan
 • 13/12 Pubrunda
 • 27/3 Pubquiz

Bilder från ovanstående evenemang finns att hitta här

Jag har under min tid hos handelskammaren lärt mig mycket om hur det taiwanesiska samhället fungerar, hur näringslivet ser ut här och vilken roll svenska bolag spelar i landet. Jag har även fått möjlighet att lära känna Taiwan väldigt bra, och haft möjlighet att resa landet runt.

I och med att jag har arbetat i team med människor från olika bakgrunder så har jag lärt mig mycket om effektiv kommunikation i organisationer, över kulturella och språkliga gränser. Det har ofta krävts att man är tydlig och har en känsla för vad som kan komma att missuppfattas, för att få saker och ting att fungera. Min kinesiska har fått en rejäl skjuts av det här praktikåret, och jag har fått möjlighet att använda den i många olika situationer. Jag ser fram emot att fortsätta bygga på dessa språkkunskaper även efter att jag kommer hem från Taiwan.

Att arbeta i en så pass liten organisation har även vart väldigt intressant, och jag har fått jobba med vitt skilda arbetsuppgifter med en mycket varierande svårighetsgrad. Den kunskap och erfarenhet som jag har fått härifrån kommer jag tveklöst ha mycket nytta för i min framtida karriär. De människor jag lärt känna här ämnar jag att behålla kontakten med, och det är inte alls omöjligt att jag kommer tillbaka för att jobba i Taiwan någon dag i framtiden.

Slutligen vill jag tacka Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom för att de möjliggjort mitt år här i Taiwan.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn