Rapport från Elias Johansson på Svenska Handelskammaren i Hong Kong 2022

Elias Johansson, International Trade Scholar 2022

Mitt namn är Elias Johansson och jag är en svensk masterstudent som läser till en MBA vid Peking University i Peking, Kina. Under 2022 fick jag möjligheten att göra ett internship på Svenska Handelskammaren i Hong Kong, tack vare ett stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom. Att spendera ett år som stipendiat/intern var ett utmärkt sätt att lära sig mer om det svenska företagsklimatet i Hong Kong, knyta kontakter med potentiella arbetsgivare, och utforska kulturen i Asia’s World City.

Covid-19

Att resa till Hong Kong mitt under pandemin var långt ifrån enkelt. Dubbla PCR-tester 24 timmar innan avresa, tre veckors obligatorisk hotellkarantän med dubbla PCR-tester dagligen, munskyddskrav, i kombination med den ständiga risken att hamna på en centraliserad karantänsanläggning vid ett ev. positivt test, gjorde att det var aningen stressigt och ångestladdat veckorna innan avresan.

Med lite tur lyckades jag knipa ett hotellrum med utsikt över Hong Kong’s hamninlopp, och före min ankomst ställde hotellet in ett litet löpband i mitt rum för dagliga löpturer eller promenader. Under mina tre veckor i karantän hade jag i samråd med Handelskammaren även planerat att så sakteliga börja jobba – vilket gjorde att tiden i karantän upplevdes gå lite fortare. Med jobb att göra på dagarna och dagliga löpturer/promenader, så kändes karantänen inte alls särskilt jobbig längre.

Boende

Bostadsmarknaden i Hong Kong är välkänd för egenskaper såsom dyra hyrespriser och snabb omsättning. Genom en bekant som var på utbyte i HK för ett par år sedan kom jag lyckligtvis i kontakt med en hyresvärd som hyr ut enskilda rum i lägenheter där man delar gemensamma ytor med andra young professionals. Lägenheten jag flyttade in i låg i området Sai Ying Pun och där bodde redan en schweizare samt två italienare. Vi delade på ungefär 75m2 samt en egen takterrass, något som var väldigt trevligt under de månader då klimatet tillät oss att umgås utomhus. Att dela lägenhet med andra är, enligt mig, en bra idé i HK då man får mer för pengarna, samt att det är enkelt att lära känna folk genom sina flatmates’ umgängeskretsar, vilket annars kan vara svårt när man är helt ny i en stad.

Kollage med tre bilder. Vänster ett sovrum med säng, mitten sällskapsrum med soffa och tv, höger utsiktsbild från taket av en byggnad.

Bild: Mitt boende i Sai Ying Pun

Att arbeta på Svenska Handelskammaren

Internshipet på Handelskammaren är uppdelat i två perioder, första halvåret är man ansvarig för kammarens marknadsföring, och andra hälften är man ansvarig för kammarens event. Utöver dessa arbetsområden har man även ansvar för ett eller flera större projekt som löper under hela året. Mina specialprojekt var både att; (1.) Uppdatera kammarens medlemsmatrikel – en bok som utges varje år och innehåller medlemsinformation, annonser, en årsreumé, osv. (2.) Vara representant från kammarens sida i det projekt som heter Business Climate Survey (BCS) – en global årlig undersökning i vad svenska företag tycker om företagsklimatet i olika länder, och (3.) Anordna en monter ihop med konsulatet och Business Sweden under Hong Kongs största klimat- och hållbarhetsmässa Rethink.

Kollage två bilder. Vänster två kvinnor ser glada ut i ett rum och håller i bakelser. Höger visar Elias på en båt tillsammans med 5 andra personer.

Bild 1: Födelsedag på kontoret med intern Johanna och GM Gabriella

Bild 2: Hela kammaren på besök hos medlemsföretaget AsiaMarine

Under min tid som ansvarig för handelskammarens marknadsföring och kommunikation hade jag hand om deras hemsida, nyhetsbrev, social media, och grafisk formgivning. Under den tiden upplevde jag att min förmåga att vara precis i mitt skrivande förbättrades, och jag lärde mig hur man arbetar effektivt med social media marketing. En särskilt viktig sak jag lärde mig om kommunikation är vad vår general manager Gabriella berättade tidigt under året; ”När det kommer till kommunikation, om du skriver långa och komplicerade texter framstår du som att du inte är säker på ämnet och det blir svårare för läsaren att förstå vad du vill förmedla. Om du kan det du pratar om kan du göra dina texter korta, effektiva och mer tillgängliga för läsarna. Därför är det viktigt att kunna skriva kort och koncist.”. Denna lärdom är något som jag kommer att ta med mig inför framtida utmaningar, såväl i mitt yrkesliv som mitt privata liv.

Kollage två bilder. Vänster Elias talar vid skärm inför publik. Höger visar olika personer i en mässhall.

Bild 1: BCS presentation för Sveriges Generalkonsul och svenska företagsledare i Hong Kong

Bild 2: Team Sweden’s monter under ReThink 2022

Andra halvåret när jag arbetade med evenemang, och under tiden jag jobbade med mina specialprojekt, skulle jag säga att jag lärde mig mer om projektledning och teamwork. Att arrangera ett event liknar på många sätt processen att leda ett projekt, man måste hålla koll på vad som behöver göras, vem som behöver göra vad, skapa en tidslinje, se över/utvärdera framstegen kontinuerligt, och så vidare. Även om jag tidigare arrangerat evenemang för min studentkår i Sverige så var detta annorlunda, både vad det gäller skala och ansvar. På handelskammaren fick jag mer ansvar än jag haft tidigare, vilket hjälpte mig att utveckla mina ledaregenskaper. Mitt deltagande i BCS hjälpte mig dessutom att utveckla min förmåga att arbeta i tvärorganisatoriska team, vilket är en värdefull kompetens för min framtida karriär.

Kollage tre bilder. Vänster en stadsvy på kvällen, folk sitter vid bord i förgrunden på restaurang utomhus med skyskrapor bakom. Mitten Elias med fyra personer, alla bär munskydd utomhus, i bakgrunden skyskrapor. Höger en föreläsningssal med personer i publiken samt tv-skärmar vid talardelen.

Bild 1: Kräftskiva på Royal Hong Kong Yacht Club, kammarens största event under året

Bild 2: Swedcham Runners Club, nystartat initiativ 2022

Bild 3: Paneldiskussion om Web3 och Krypto under Hong Kong Fintechweek 2022

En annan viktig sak att nämna är att Svenska Handelskammaren i Hong Kong består av ett mycket litet team på endast 4 personer, vilket gör att du får eget ansvar och konkreta mål att uppfylla, något du kanske inte får som intern i ett stort företag. Detta möjliggör dock en brant inlärningskurva där du lär dig genom att göra snarare än genom att observera och att det blir en väldigt energisk och rolig arbetsmiljö! Jag kan därför varmt rekommendera internshipet till personer som är nyfikna på Hong Kong som stad, som vill nätverka med företrädare för svenska företag på plats, och som vill träna på att applicera teoretiska saker man lärt sig under sina akademiska studier.

Kollage två bilder. Vänster visar en vy ut mot en mässhalls gångväg med personer i olika montrar.

Bild 1: Hong Kong Fintechweek 2022 med intern Leonard

Bild 2: Handelskammaren i folkdräkt under midsommar 2022

Saker att uppleva på fritiden

En lista över vad man kan göra på fritiden i HK kan göras extremt lång så jag har i stället valt att samla ett axplock bilder för att visa några utav de många saker som finns att göra.

Kollage tre bilder. Till höger vita skyskrapor en molnig dag. Mitten en person arbetar vid metallbehållare med mat i. Höger visar publik som står vid en hästkapplöpningsbana.

Bild 1: Hong Kong och dess urbana djungel med skyskrapor och tropisk skog blandat om vart annat upplevs bäst längs med Bowen Road, ett motionsspår längs med Victoria Peak

Bild 2: 經濟飯-Jīngjìfàn,enkeltöversatttillrisochtvårätter,ärenvanligtförekommande(ochgod!)lunch

Bild 3: Hästkapplöpning händer varje onsdagkväll på HK Island och på helgerna ute i Sha Tin

Kollage tre bilder. Vänster en stig uppför ett berg med en person som går uppför. Mitten en utsiktsbild från en kulle ner mot skyskrapor med solen som ligger lågt. Höger olika personer på en gångstid med höga buskar runtom.

Bild: Hong Kong är även känt för sina spektakulära och lättillgängliga hikes

Kollage med tre bilder som visar härliga vyer med vatten,m palmer och berg i bakgrunden.

1: Repulse Bay (och många andra stränder) finns 20 min bort från skyskraporna i Central

2: Långa vita stränder i naturreservatet Sai Kung ungefär en timme bort från Central

3: Kajakpaddling i naturreservatet Sai Kung

Framtidsplaner

För närvarande läser jag som tidigare nämnt till en MBA vid Peking University, och efter att ha fått möjligheten att bekanta mig med Hong Kongs arbetskultur, jobbmarknad, och det sociala livet i Hong Kong kan jag med säkerhet säga att jag kommer återvända till Hong Kong. Kanske som intern, kanske på heltid efter examen, eller kanske som turist – tillbaka kommer jag i varje fall att komma.

Stort tack!

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till mina kollegor på Svenska Handelskammaren i Hong Kong för det året vi fick tillsammans, och ett ännu större tack till Stipendiefonden och Karin Ehnbom-Palmquist som gjorde det hela möjligt genom att dela ut det generösa stipendiet. Tack!

Utsiktsbild över storstad

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn