Rapport från Gustav Ridell på Svenska Handelskammaren i Hong Kong 2020

Januari 2020 – December 2020

Jag har alltid velat utforska världen utanför min trygghetszon i Sverige. Innan min tid på Svenska Handelskammaren i Hongkong hade jag bland annat tagit en kandidat- och magisterexamen i nationalekonomi, med inriktning internationell ekonomi, vid Lunds universitet, genomfört en utbytestermin på City University of Hong Kong och gjort praktik på Sveriges ambassad i Jakarta.

Jag bestämde mig för att söka stipendiet, som skulle ta mig till Svenska Handelskammaren i Hongkong, för att jag ville ut i världen igen. Jag ville se och lära från andra svenskar på plats, för att bana vägen för en egen framtida karriär utomlands. Vad hade de svenska näringsidkarna på plats för bakgrund? Hade de några tips och råd åt en nyutexaminerad akademiker med liknande drömmar? Jag ville lära mig mer!

Staden Hongkong var fantastisk att uppleva. Ett internationellt företags- och finanscentrum där storbanker, regionala huvudkontor och entreprenörer möts. Närheten till övriga Kina och Ostasien ger den särskilt administrativa regionen en unik fördel. På några få timmar kan du befinna dig i Bangkok, Seoul eller Shanghai.

Hongkong har också ett spännande nöjes- och kulturliv, med västerländska cocktailbarer inklämda mellan cha chaan tengs som säljer det Hongkong-karaktäristiska mjölktéet och nudelkök där komagesoppan serveras på löpande band, en stad där öst möter väst. Platsen erbjuder även ett spännande naturliv med vackra stränder, bra vandringsmöjligheter och ett djurliv med stor mångfald.

Hong Kong skyline, vatten, höghus och i förgrunden grönska

Bild: Staden erbjuder både en imponerande skyline och vacker natur.

Vy över staden Hong Kong från ett klippblock högt uppe. Husen syns bakom ett tunt dis.

Bild: Fin utsikt, men gå inte för nära kanten!

Svenska Handelskammaren i Hongkong bildades 1986 och har sedan dess haft i uppgift att främja svenskt näringsliv i staden. Handelskammarens dagliga verksamhet drivs av en General Manager, Financial manager och två stipendiater, under 2020 inkluderat mig själv. Handelskammaren har också en styrelse bestående av representanter från organisationens medlemsföretag. Något unikt för handelskammaren i Hongkong är att medlemskommittéer, utöver styrelse och kontor, är med och driver verksamheten. Kommittéerna ger medlemmarna en chans att påverka och stötta kontorets arbete. Handelskammaren har exempelvis en aktiv hållbarhetskommitté som 2020 skrev två position papers om hållbar utveckling i Hongkong från ett svenskt perspektiv[1][2]. Det finns också en eventskommitté som fungerar som ett bollplank när det gäller att planera och organisera events och en medlemskommitté som utvärderar den nuvarande medlemsituationen. Tillsammans med styrelsen och kontoret utgör dessa kommittéer ryggraden i handelskammarens arbete. Det var intressant och lärorikt att arbeta med både kontoret, styrelsen och alla medlemskommittéer, en unik inblick i svenska företag och entreprenörers arbete i Ostasien.

Som stipendiat var mina arbetsuppgifter ständigt varierande. Under första delen av min tid på kontoret var jag ansvarig för handelskammarens kommunikation och under andra delen arbetade jag främst med events. Jag hann också med att skriva rapporter och artiklar samt arbeta med handläggning av nya medlemsansökningar. Stipendiaterna koordinerade även kommittéernas arbete.


[1] http://www.swedcham.com.hk/swedcham-hks-sustainability-committee-a-green-recovery-calling-for-a-green-dimension-to-drive-sustainable-growth-in-hong-kong/

[2] http://www.swedcham.com.hk/swedcham-hk-sustainability-committees-response-to-the-hong-kong-budget-2020-21/

Ryggtavla på en manlig person som skriver på en väggaffisch med åskådare i förgrunden.

Bild: Invigningen av en svensk matvarubutik i Hongkong som specialiserat sig på köttbullar.

Exempel på större projekt som jag var involverad i var den årliga Business Climate Survey, [1] som togs fram tillsammans med det svenska konsulatet och Business Sweden. Jag administrerade undersökningen, skrev en rapport och organiserade ett efterföljande webinar. Rapporten fick stor uppmärksamhet, bland annat i Dagens industri. [2]


[1] http://www.swedcham.com.hk/wp-content/uploads/2020/10/Team-Sweden-in-Hong-Kongs-Business-Climate-Survey-report-2020.pdf

[2] http://www.swedcham.com.hk/wp-content/uploads/2020/11/Dagens-industri-BCS.pdf

En person i höger i bild talar via webbsändning. Till vänster några staplar och text med förklaring av olika siffror.

Bild: Skärmklipp från Team Swedens webinar: Business Climate Survey in Hong Kong 2020 – där jag var en av talarna.

Ett annat större projekt jag arbetade med var webinarserien The road to China and Hong Kong. Tillsammans med handelskammarens entreprenörsgrupp anordnade jag seminarier på temat: Varför och hur svenska företag ska etablera sig i Hongkong och Kina? Det var spännande att arbeta nära och ha daglig kontakt med svenska entreprenörer i staden.

Bild: Ett webinar med flera svenska entreprenörer i Hongkong inom logistisk, design, markandsföring, e-commerce och mer

På grund av pandemin blev min tid i Hongkong inte exakt som planerad. Vardagen för majoriteten av jordens invånare förändrades under 2020. Jag hade förväntat mig ett år av fysiska events och större sammanträden, istället blev det webinars och virtuella konferenser.  De första fallen av COVID-19 upptäcktes tidigt i Hongkong. Hongkongs regering och medborgare reagerade snabbt på situationen med erfarenhet av det tidigare coronaviruset SARS som drabbade staden 2003. Restriktioner på större gruppsamlingar vid offentliga platser och på kultur- och nöjeslivets verksamhet infördes tidigt och endast personer med uppehållstillstånd släpptes in i Hongkong. Staden drabbades även av politiska oroligheter under 2019 och 2020, där demonstranter menade att Fastlandskina översteg de avtal som skapades när Hongkong lämnades över från kolonialmakten Storbritannien. Mitt år blev sammanfattnigsvis mycket lärorikt, men annorlunda, likt för så många andra.

Tiden på handelskammaren gav mig en unik inblick i det svenska och lokala näringslivet. Jag är tacksam för alla företagsledare, entreprenörer och spännande människor som jag fick träffa, lära mig av och utbyta erfarenheter med. Den stora variationen på arbetsuppgifter lärde mig att bli anpassningsbar och tvingade mig att lämna min trygghetszon. Jag har gjort allt från att organisera events, skriva rapporter och producera podcasts. Detta inkluderade en virtuell kräftskiva, rapport om Hongkongs affärsklimat och ett podcastavsnitt om hållbart mode. Ett sannerligen diversifierat arbete! Att få bo och verka långt hemifrån i en ny miljö är något jag rekommenderar. Det är stundtals utmanande och har definitivt sina för- och nackdelar. Men, vips så är man hemma i Sverige igen och allt är som vanligt.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn