Rapport från Inez Dizengremel på Svenska Handelskammaren i Frankrike 2019/2020

Stipendie: Stipendiefonden för svensk utlandsungdom (Scholarship Fund For Swedish Youth Abroad)

Stipendiat: Inès Dizengremel
Period: September 2019- September 2020 Traineetjänstgöring : Svenska Handelskammaren i Frankrike

Praktik på Svenska Handelskammaren i Frankrike (CCSF)

Svenska Handelskammaren i Frankrike bildades år 1915 och har som målsättning att främja och utveckla de svensk-franska affärsförbindelserna. Att konkret verka för utvecklingen av de svensk- franska affärskontakterna och en ökad förståelse av det svensk-franska affärsklimatet utgör genomgående prioriterade uppgifter. Stora koncerner samt mindre och medelstora företag, erbjuds ett rikt kontaktnät, ett forum för professionellt erfarenhetsutbyte och en värdefull möjlighet till utveckling av kundrelationer via Handelskammarens många aktiviteter.

Bild på Inès, och Eiffeltornet i bakgrunden. Hon har mörk tröja och brunt hår.

Bild: Jag första veckan på Handelskammaren med Eiffeltornet i bakgrunden.

Efter att ha avslutat min kandidat i Montréal, Kanada, kände jag mig inte helt färdig med fransktalande länder så när möjligheten att få jobba ett år på Svenska Handelskammaren i Frankrike kom upp så fanns ingen tvekan. Att bo ett år i Frankrike har alltid funnits på min icke-befintliga bucketlist och nu fick jag möjligheten att, inte bara bo i Paris, men även jobba med svensk-franska affärsrelationer vilket inte var annat än en dröm. Annonsen lät nästan lite för perfekt då jag skulle få fördjupa mina kunskaper i affärsfranska och få hands-on användning i och med direktkontakt med företagen.

Jag hade gått tre år på Industriell Ekonomi Internationell – franska (varav ett år i Kanada) när jag sökte tjänsten och tog ett sabbatsår från mina studier.

Inès står utomhus på en terass med Eiffeltornet i bakgrunden. Hon har mörk jacka, solglasögon och brunt hår.

Bild: Jag på terassen när vi förbereder inför en middag på handelskammaren

På Svenska Handelskammaren i Frankrike var vi ett litet team på ca 4 personer vilket ledde till att jag snabbt fick mycket ansvar och förtroende. Jag kände verkligen att jag behövdes och att verksamheten inte hade kunnat fungera utan en, det fanns mycket utrymme för initiativtagande. Jag ansvarade för all extern kommunikation och dess innehåll: skapandet av mailutskick för våra event, uppdatering av hemsidan, skapandet av nyhetsbrevet varje månad och våra sociala medier (LinkedIn, Twitter, Facebook, Instagram). Förutom kommunikation var jag även ansvarig för vår domicilieringstjänst. Utöver dessa postspecifika ansvarsområden delade vi på ansvaret för kundmottagandet i våra lokaler och ansvaret för eventplanering. Att följa planeringen av ett event från start till de sista förberedelserna och sedan se resultatet var väldigt tillfredställande.

Under mitt år på Handelskammaren var jag även med i kommittén som organiserade event för vårt nätverk av unga professionella, Young Professionals. Tillsammans höll vi i networkingevents, konferenser och cocktails.

Evenemang jag varit med och arrangerat/samarbetat (i kronologisk ordning):

 • Invigningskväll för ”Swedish Design Moves Paris”, organiserat av Svenska Institutet i samarbete med Team Sweden. I närvaro av Team Sweden, designerna och varumärkena bakom Hem x 6-projektet med renoveringen av de 6 lägenheterna på Svenska Institutet. Även invigningen av utställningen ”Designprocesser” av Sveriges Nationalmuseum.
 • Kräftskiva för våra Young Professionals nätverk. Tillsammans med min kollega Olivia organiserade jag vår årliga kräftskiva för Handelskammarens underorganisation Young Professionals (nätverk bestående av unga professionella och entreprenörer i Frankrike).
 • Konferens med Simon Kuper, i partnerskap med SNS och Svenska Klubben. Prisbelönt journalist på Financial Times. Tema: Discussion on Brexit and the British ruling elite.
 • Exklusiv shoppingupplevelse på Andiata, det nordiska modemärket och CCSF-medlem, bjöd in till ett exklusivt shoppingevenemang i deras nya butik i Paris.
 • Focus Group för Voi. What place does e-scooters have in a city? Användare och icke- användare diskuterade med experter och Voi-teamet om framtidens stad.
 • Nordic After-Work för Young Professionals i partnerskap med finska JCC-nätverket och Norska handelskammaren. En AW för unga nordiska professionella och entreprenörer i Paris.
 • 4e upplagan av États de la France. Ett hundratal högt uppsatta chefer för utländska företag etablerade i Frankrike träffades på Sorbonne en dag för att diskutera och debattera om Frankrikes attraktivitet. Även i närvaro av Bruno Le Maire, ekonomi- och finansminister, och Muriel Pénicaud, arbetsmarknadsminister.
 • 2 december: Vårt största event
  Soirée Franco Suédoise Innovation & Tradition med utdelning av Prix d’Excellence 2019 I närvaro av Veronika Wand Danielsson, Sveriges ambassadör till Frankrike


  Handelskammarens företagspris ”Prix d’Excellence” delas årligen ut till ett svenskt företag som har utmärkt sig på den franska marknaden. Prisutdelningen äger rum i samband med en svensk-fransk näringslivsafton. Evenemanget riktar sig till såväl stora som småföretag och 2019 arrangerades det på Palais d’Iéna. I år var temat French-Swedish Impact & Innovation och kocken Sebastian Gibrand sammanställde menyn.

Bild: Pierre Perron och kocken Sebastian Gibrand på scenen, bild tagen under kvällen med Eiffeltornet i bakgrunden

 • Svensk Glöggkväll för Young Professionals, med svenska startupen KARMA som jobbar med att minska matsvinn. I samarbete med IKEA och Absolut Vodka.
 • Cocktail-konferens med Western Union, “What is the key to starting 2020 with serenity?”. Presentation om Brexit, handelsspänningar och valutamarknaden med två Western Union-representanter följt av en cocktail.
 • Cocktail-konferens, “Boosting innovation through automation and digitalization”
  med Boriana Guimberteau, Partner FTPA, Linus Wretblad, CEO IPScreener och Charlotta Ljungdahl, Vice President Intellectual Property Air Liquide. Rundbord om IP, innovationsprocesser och användning av nya teknologier såsom AI och Blockchain. Denna konferens avslutades med en cocktail.
 • “A Swedish success story in the French fashion and luxury industry” – med Thomasine Barnekow, en svensk handskdesigner bosatt i Paris. Jag träffade Thomasine en kväll på ett event på Svenska Institutet. Med en nyöppnad handskbutik i Paris och flertal samarbeten med modetidningar och modehus tyckte jag att Thomasine’s story var inspirerande och att hon skulle passa perfekt som talare på ett av våra Young Professionals event. Jag kombinerade hennes presentation med semmeldagen och bjöd därför också på semlor och bubbel. Väldigt lyckat event!
Två personer står vid dator och skärm bakom. De talar inomhus inför en skara åhörare.

Bild: Vår Managing Director, Katarina Lööf, och Thomasine Barnekow, handskdesigner

Mottagning på Ambassaden, med Veronika Wand Danielsson, Sveriges ambassadör till Frankrike. Årlig cocktail för handelskammarens medlemmar.

Inès och fyra tjejer står i en stor lokal klassiskt inredd med konst i bakgrunden.

Bild: Jag med en del av Young Professionals kommittén hos Ambassadören

2020 var ett speciellt år för alla. Från den 17e mars till den 11e maj var Frankrike i karantän. 2/3 av teamet lämnade Paris och själv åkte jag till Bretagne på franska västkusten. Vi hade löst så att vi alla

kunde jobba på distans med hjälp av VPN på våra datorer. Vi fortsatte vår verksamhet nästan som vanligt med regelbundna möten för att informera varandra om vad respektive person höll på med och skulle jobba med framöver. Under karantänen anordnade vi alla våra event i form av webinars. En del av de anordnade webinars var i samarbete med ett antal andra svenska handelskammare i Europa som till exempel Swedish Chamber of Commerce to the UK.
Under mitt år i Paris öppnades mina ögon för det svenska samarbetet utomlands. I Frankrike har vi 13 svenska institutioner och Team Sweden, ett samarbete mellan institutionerna. Jag utvecklade ett djupare intresse för internationella relationer och internationell business och överväger numera en karriär inom internationella relationer och diplomati. På både en personlig och professionell nivå har jag mognat och utvecklats. Jag har blivit mycket bekvämare i min franska men även i mina service- och sociala färdigheter.

Inès och två andra tjejer. Ines har brunt hår och de två andra ljust hår. Inès har blå jeanstop, blåa jeans, de andra två har kavaj på sig

Bild: CCSF-teamet 2019/2020, Olivia, Katarina och jag

Jag vill passa på att tacka Stipendiefonden för den här möjligheten och teamet på Handelskammaren, Katarina Lööf och Olivia Kanehorn, för ett fantastiskt samarbete och år 2019/2020.

Översiktsvy över Paris, solen ligger lågt och husen syns bara som konturer.

Bild: Paris från Handelskammarens terass

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn