Rapport från Krista Glödstaf på Svenska Handelskammaren i New York 2018

Det hela började med ett samtal en regnig kväll i oktober. Där och då hann jag tydligen bestämma mig inom loppet av två minuter att jag självklart skulle tacka ja och åka på ett stipendium till New York för att jobba på Svenska Handelskammaren i ett år. Efteråt hann jag fundera på om detta inte är ett beslut som man ska tänka över lite mer noggrant, men faktum var att det kändes helt rätt redan från början och det ska visa sig att det även var helt rätt beslut.

Men jag ska inte förminska att det först verkade helt överväldigande, hur tar man sig an en stad som New York? Skulle jag hitta ett lika roligt umgänge där som jag hade hemma i Stockholm och hur skulle det bli på jobbet, allt verkade så otroligt seriöst och stort helt plötsligt.

Men väl på plats gick det snabbt. Jag skulle jobba på kommunikationsavdelningen med bland annat hemsidan och marknadsföringen av två konferenser och lärde mig mycket redan i början om webbdesign och hur man tar fram en grafisk profil med hjälp av en designer. Vid detta tillfälle var Handelskammaren fortfarande belägen här på 570 Lexington Avenue.

Utsikten på gatan precis utanför det gamla kontoret på 570 Lexington Avenue och porträttbilden som togs första veckan

Min bakgrund består av att jag har pluggat på Handelshögskolan i Stockholm och engagerat mig mycket i olika projekt inom studentkåren, då just inom marknadsföring och kommunikation, samt haft flera jobb med koppling till marknadsföring och PR. Detta skulle visa sig vara otroligt värdefullt i takt med att ett nytt stort projekt skulle startas, Gateway. I början var det svårt att greppa vad exakt Gateway var och skulle bli, fokus var fortfarande på Kammarens vanliga uppgifter såsom Business Services, återkommande event och all marknadsföring kring det. Mina kollegor sprang förvisso på olika visningar av kontorslokaler men det var inte förrän en fantastisk lokal bara nåra kvarter bort från 570 Lexington uppenbarade sig som arbetet drog igång på riktigt. Kammaren skulle förändras och moderniseras för att kunna fortsätta vara en relevant aktör för att främja svenskt näringsliv och entreprenörskap i USA genom att starta en unik innovationsplatform, Gateway.

Bilder på kontorslokalen på 900 3rd Avenue innan vi flyttade in

Som det är med avtal tog det dock fram tills oktober innan vi faktiskt kunde flytta in i de nya lokalerna, men innan dess hann vi ändå med både en konferens, Executive Women’s Luncheon som hölls i Stockholm, Almedalen och en mängd andra event samtidigt som vi sakta började packa ner det gamla kontoret. Även visningar, kungligt besök samt ministerbesök anordnades under full renovering. En av kammarens mångåriga traditioner är att publicera en tidsskift ungefär sex gånger om året som diskuterar relevanta ämnen i Sverige och USA, lyfter upp medlemmar samt intervjuar nyckelpersoner varför vi även fick besöka Sveriges FN Ambassadör Olof Skoog och diskutera vikten av hållbarhet och Sveriges roll i FN bland annat. Att få träffa alla dessa imponerande människor och knyta kontakter med dem och nyckelpersoner inom företagen eller myndigheterna är definitivt en stor fördel av jobbet och något som anses förvånansvärt självklart, men som jag inte hade förväntat mig innan.

Kronprinsessan Victoria med VDn Anna Thorne-Holst och Anders Wall vinnaren Willem Sundblad samt bild från ett av våra ”Hard hat Tours”

Utrikesminister Margot Wallström på besök samt intervju med FN Ambassadören Olof Skoog

Men att jobba på kammaren innebär att ständigt jobba parallellt med olika projekt och kunna planera och tänka om. Mitt i uppstartsfasen av Gateway, när vi skulle sätta varumärkespersonligheten och utseendet för detta nya co-working space som myntats av det svenska hovet som ”den största satsningen som gjorts för svenskt näringsliv i Nordamerika”, skulle vi även arrangera en hel accelerationsvecka för 10 svenska bolag tillsammans med Energimyndigheten och Tillväxtverket, samt vår Innovate46 konferens som hölls på Nasdaq – mitt på Times Square. Några intensiva veckor följde men det var definitivt värt det. Framförallt var det otroligt roligt att få sätta sin egen prägel på allt som publicerades och planerades. Under denna accelerationsvecka anordnades det inspirationsföreläsningar i marknadsföring och PR, workshops och pitch träning, möten med företag samt praktiska tips inför en USA-lansering till de 10 startupsen som var på besök. Vi fick dessutom äran att ta över NY Tech Meetup som är en månatlig startup pitch träff där olika startups bjuds in för att testa sin affärsidé inför en publik.

Men allra roligast var nog ändå själva Innovate46 konferensen. 200 personer bjöds in till en heldag på Nasdaq där tal varvades med paneler, workshops, företagspitchar och även pris för vinnaren av Anders Wall Award for Exceptional Entrepreneurship, allt med fokus på partnerskap och innovation mellan storföretag och småföretag. Dagen avslutades även med en brakande efterfest i de nya lokalerna på Gateway där vi hade äran att bjuda in Matias Varela från tv-serien Narcos tillsammans med cocktailpartnern Kronaby.

Nu skulle vi äntligen pusta ut – trodde vi. Men det blev inte riktigt så. Istället skulle vi äntligen få flytta in i de nya lokalerna och även välkomna våra första medlemmar som tagit kontorsplats på Gateway. Många timmar gick åt att packa upp och ner och flytta på möbler och ändra om i inredningen igen, men som tur var hade man alltid ett härligt och glatt gäng runt omkring sig som gjorde att man hade kul på samma gång. (Och den nya utsikten gick det inte heller att klaga på). 

Sakta men säkert lyckades vi få ordning på de 2000 kvm som vi satt på helt plötsligt, och anordnade event varje vecka i samarbete med flera lärosäten och även företag som såg detta som en perfekt kanal att marknadsföra deras innovationer och bjuda in till samtal om vikten av entreprenörskap. Självklart slutade det dock inte där. Vår tredje och sista konferens, Sustainology väntade runt hörnet och på något magiskt sätt lyckades vi återigen dra fram vår laganda och arrangera en lyckad konferens på Citibanks huvudkontor med stjärnkockar, framstående politiker och innovativa entreprenörer som alla samlades ihop för att diskutera hur vi borde samarbeta över landsgränser och industrier för att kunna möta FN’s SDG mål nummer 17.

Nu började slutet av november närma sig och vi funderade länge på hur vi på bästa sätt skulle kunna bjuda in våra medlemmar till en färgsprakande öppning av Gateway – ja, ni hör rätt, Kammaren blev till slut allt mer och mer detta nya projekt och det blev svårt att dra tydliga linjer kring vad som var den drivande kraften. Kammaren hade äntligen förnyat sig och blivit en innovationsplatform och samlingsplats för svenskt entreprenörskap. Detta firade vi med ett fantastiskt roligt luciafirande och bjöd över 200 personer till att komma och se på det färdiga lokalerna och åtnjuta en traditionell svensk julbuffé.

Firandet blev en succé och med gott samvete kunde vi konstatera att allt jobb vi lagt ner verkade ge resultat. Men, enda in i det sista fortsatte vi att öka på med antal event och rundturer för att locka dit nya företag. Säljpitchar gjordes och en ny hemsida designades, nya gäster kom på besök och vänskaper förstärktes. Året började gå mot sitt slut.

Vid sidan av jobbet fanns det självklart också rum för att uppleva New York, skaffa vänner och resa runt om i USA. Jag kommer ta med mig detta år som ett av de finaste åren i mitt liv och tackar alla fantastiska människor som jag mött på vägen som stöttat och peppat mig när det varit som allra tuffast och skrattat med mig i de roligaste stunderna. Många av dem är med på bilden här nedan men även de som inte kunde vara med eller som jag träffade utanför jobbet – New York hade aldrig varit detsamma utan er.

Gruppbild med julgran bakom

Med detta sagt så vill jag lyfta upp vilket fantastiskt arrangemang detta stipendium har varit och fortsatt är, för att stötta svenska studenter att skaffa sig omätbar arbetslivserfarenhet utomlands. Än en gång vill jag tacka så hjärtligt för att jag fick denna möjlighet och önskar all lycka till till årets stipendiat som får ta sig an utmaning som hon länge kommer kunna bära med sig.

/Krista

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn