Rapport från Nathalie Thiel på Svenska Handelskammaren i Storbritannien 2018/2019

Nathalie Thiel med vänner

Jag heter Nathalie Thiel och efter att ha avslutat min masterutbildning i Business & Management på Handelshögskolan i Stockholm i maj 2018 fick jag den fantastiska möjligheten att spendera 12 månader i London för praktik på Swedish Chamber of Commerce for the UK (svenska handelskammaren i Storbritannien). Detta tack vare ett generöst stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom. Jag har haft ett oerhört roligt och lärorikt år, och jag kommer nu summera det i korthet.

Stadsvy med solen lågt i horisonten

Handelskammaren i London är en av de äldsta svenska handelskamrarna i världen och kallas för det största svenska affärsnätverket utanför Sverige. Trots att organisationen har varit aktiv ända sedan 1906 är arbetet mycket dynamiskt och kulturen präglas av en stark kreativitet, framåtanda och driv. Det är även litet kul att ha arbetat på samma organisation som Sveriges kung (han praktiserade där på 70-talet).

Tre personer står och pratar inför grupp

Jag arbetade på avdelningen Membership & Community vilket innebär att jag har varit i kontinuerlig kontakt med våra 400 medlemsföretag för att se hur vi kan skapa mer värde för dem genom att engagera dem i vår verksamhet, exempelvis genom att:

  1. Involvera dem i våra event (vi anordnar 60 events årligen).
  2. Introducera dem till andra medlemmar för att knyta kontakter/skapa affärsmöjligheter.
  3. Involvera dem i vår medlemstidning och/eller podcast. 
  4. Utföra olika tjänster såsom marknadsundersökningar. 

Jag har även arbetat aktivt med att knyta an nya företag till nätverket. Detta har medfört att jag har varit i kontakt med alla möjliga svenska, brittiska och internationella företag, allt från startups som vill expandera till Storbritannien till etablerade företag i olika industrier, för att se hur vi kan stötta deras verksamheter.

Man står och talar inför åskådare i möteslokal.

Utöver detta, så ansvarade jag för att driva medlemsorganisationen Young Professionals of the Swedish Chamber som är ett nätverk för yngre yrkesverksamma här i London. Vi anordnade cirka 20 events och i år, 2019, var det extra speciellt då nätverket fyller 25 år! Under årets gång anordnades bland andra företagsbesök på de enorma bolagen Bloomberg och Kindred samt flera workshops med teman som digital marknadsföring och Brexit. Utöver detta organiserade vi även större sociala evanemang som midsommarfirande, kräftskiva, svensk julmiddag och en sommarfest för att fira organisationens 25 årsjubileum.

Att arbeta med båda nätverken har gjort att jag har lärt känna många olika företag och människor i Storbritannien vilket har varit väldigt roligt!

Utöver alla spännande aktiviteter och vänskaper som skapats under året har det varit en turbulent tid att spendera i Storbritannien med Brexit ständigt på tapeten. Från att Brexit var planerad till 29 mars 2019, till att premiärministern Theresa May nu har avgått, Storbritannien deltog i Europaparlamentsvalet och att Brexit fortsätter att vara en oklarhet, med 31 oktober 2019 som nytt eventuellt utgångsdatum. Det återstår att se hur det kommer att utveckla sig.

Några av mina bästa minnen och erfarenheterna under det gångna året:

  • Handelskammarens årliga jullunch med 500 gäster, där flera prominenta affärsprofiler från Sverige flög in för att delta.
  • Planera och genomföra ett mentorskapsprogram mellan young professionals och högt uppsatta profiler inom Swedish-British business society (mentorer som Sveriges ambassadör i Storbritannien, VD/General Managers för Nordea UK, Handelsbanken Wealth Management, Kreab UK, Klarna UK m.fl).
  • Åkte till Stockholm för att hjälpa till under Svenskar i Världens 80-års jubileum. Jag var starstruck av att samtala med konferensens talare, Jan Eliasson, Carl Bildt, Ola Rosling och Ahmed Abdirahman m.fl.
  • Jag fick möjlighet att gå med i svenska ambassadens ekipage i London Pride. Det var en helt obeskrivlig upplevelse.
  • Möjlighet att resa runt i Storbritannien och upptäcka mer än endast London.

London är en fantastisk stad att leva i, det finns oändligt med möjligheter här och tiden räcker inte till för allt man vill göra. Personligen älskar jag matupplevelser, livemusik och musikaler vilket London har i världsklass.

Ett gäng på scen firar med konfetti

Ett stort tack till Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom för att ni valde att investera i mig och i min utveckling. Tack vare er har jag haft möjligheten att ta mig an detta uppdrag och därmed påbörja min internationella karriär efter avslutade universitetsstudier.

Jag kan varmt rekommendera andra att söka detta stipendium och en position på Swedish Chamber of Commerce for the UK. Denna position passar för den som är nyfiken, älskar att träffa nya människor, intresserad av att lära sig mer om brittisk affärskultur och strävar efter en internationell karriär.

Tveka inte att höra av er om ni har några frågor om London eller handelskammaren!

/Nathalie Thiel – Stipendiat 2018/2019

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn