Rapport från Filippa Johansson på Svenska Handelskammaren i Tyskland 2022/2023

Porträtt Filippa Johansson

Sedan jag gick i gymnasiet, har jag drömt om att jobba eller studera utomlands, uppleva en ny kultur under en längre tid, samla värdefulla erfarenheter och förbättra mina språkkunskaper. När jag började studera ekonomiprogrammet på universitetet såg jag extra mycket fram emot termin fem: då skulle jag äntligen utomlands och testa vingarna. Ibland blir det inte som man tänkt sig, och på grund av pandemin ställdes mitt utbyte in. Det kliade i mina fingrar, så när jag tagit examen och av en slump hittade information om en traineeplats på Svenska Handelskammaren i Tyskland, visste jag direkt att detta var helt rätt för mig. I juni 2022 gick flyttlasset till Hamburg, en stad som jag aldrig tidigare besökt men såg fram emot att upptäcka.

Vågformat tak ovanför byggnad

Svenska Handelskammaren i Tyskland grundades 1959, och har sedan dess jobbat för att stärka affärsrelationer mellan Sverige och Tyskland genom att vara en plats för nätverkande och samarbete för sina medlemmar. Kammaren assisterar även svenska företag som vill etablera sig på den tyska marknaden. Dessutom har kammaren en organisation för young professionals (JCC) som är verksamma inom eller intresserade av det tysk-svenska näringslivet. Som trainee bestod mina arbetsuppgifter bland annat av att assistera vid eventplanering, ansvara för kammarens sociala medier och hemsida, och att driva JCC. Då kammarens medlemmar är utspridda i hela Tyskland, arrangerar kammaren större event i olika orter varje år. Detta innebar att jag inte bara fick uppleva Hamburg genom kammaren, utan fick också besöka orter som Berlin och München.

Filippa Johansson med kollega inomhus

Dels assisterade jag vid projekt som ett acceleratorprogramm för svenska scale-up företag som vill expandera till den tyska marknaden, vilket kammaren organiserade tillsammans med tillväxtverket. Dessutom arrangerar kammaren tre stora event årligen: årsupptakt, årsstämma och Svenska Företagspriset. Som trainee var jag delaktig i alla delar av dessa event, från planering till utförandet. Det allra största av kammarens event är Svenska Företagspriset, där teamet i flera månader hjälps åt i planeringen för att samla det svensk-tyska näringslivet och fira svenska företag som etablerat sig framgångsrikt i Tyskland. Svenska Företagspriset var också en av höjdpunkterna med min vistelse vid kammaren, att se resultatet av kammarteamets hårda jobb, träffa spännande människor och företag samt ha en trevlig kväll med vänner som jag skaffat mig under min första tid la grunden för en fantastisk kväll.

Förutom roliga jobbaktiviteter som att arrangera stora event, besöka ambassadörens residens eller upptäcka skeppet Götheborg, så passade jag också på att upptäcka Tyskland på egen hand under min fritid. Jag ville ta del av så mycket av den tyska kulturen som möjligt under mitt år som trainee. Bland annat passade jag på att åka till München för oktoberfest, åka till slottet i grannstaden Schwerin, besöka Frauenkirche i Dresden och besöka massa historiska platser i Berlin.

Nöjespark på kvällen fylld med folk

Min tid vid kammaren och i Hamburg bestod av mycket jobb, och jag finslipade erfarenheter inom bl.a eventplanering & projektarbete, fick ett värdefullt kultur- och språkutbyte, nyttiga kontakter för arbetslivet och vänner för livet på köpet. Att flytta själv till ett nytt land kan kännas läskigt och ensamt ibland, men med fantastiska kollegor på kammaren och vännerna jag skaffat på vägen, tillsammans med de ovärderliga erfarenheter och insikter jag tar med mig så har det definitivt varit värt den chansning det innebär att resa iväg på egen hand. Jag är så tacksam för Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom för att jag fick denna möjlighet. Jag vill också rikta ett tack till mina underbara kollegor på Svenska Handelskammaren i Tyskland för att dom gav mig förtroendet att vara deras trainee och för alla roliga och utmanande projekt vi har genomfört under detta år.

Två tjejer på ett vykort med texten we love EU

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn