Rapport från Lina Nashabat på Svenska Handelskammaren i Atlanta, Georgia 2022/2023

År 2022 avslutade jag min masterexamen i International Business and Trade vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet. Efter att ha tillbringat hela mitt liv i Göteborg och studerat och arbetat där, kände jag att det var dags att utforska något nytt. Jag hade drömt om att flytta utomlands sedan jag var 14 år gammal, och efter fem års universitetsstudier dominerade dessa drömmar fortfarande mina tankar. Min passion för internationella affärer och nyfikenhet om hur företagande fungerar i USA ledde mig till att söka möjligheter bortom Sveriges gränser. Det var då jag stötte på Swedish-American Chamber of Commerce in Georgia (SACC-Georgia), en ideell medlemsbaserad organisation som främjar affärssamarbetet mellan Sverige och USA.

Porträttbild Lina

Bild: Lina

SACC-Georgia är en av 19 regionala handelskammare i hela USA som samarbetar under paraplyet SACC-USA med säte i Washington, D.C. Denna organisation har funnits sedan 1906 och har som mål att bygga broar mellan svenska och amerikanska företag. Med över 2500 medlemmar i det nationella nätverket har SACC-USA skapat en plattform för affärsmöjligheter och kulturellt utbyte mellan de två länderna.

Gruppfoto inomhus

Min tid vid SACC-Georgia har varit en upplevelse bortom dess like. Att få flytta till USA och arbeta med människor från olika bakgrunder och kompetensnivåer har varit en oersättlig erfarenhet. Jag har haft möjlighet att interagera med individer på alla nivåer inom företag och har lärt mig att navigera i en internationell affärsmiljö. Denna erfarenhet har haft en positiv inverkan på min karriärsutveckling och personliga tillväxt. Mina arbetsuppgifter vid SACC-Georgia var mångsidiga och utmanande, vilket jag verkligen uppskattade. Jag arbetade nära vår verkställande direktör och vår kassör och ansvarade för ekonomin, vilket gav mig insikt i hur en ideell organisation hanterar sin ekonomi.

Personer sitter på träningsmattor med utsikt över höghus

Jag var även involverad i mycket marknadsföringsaktiviteter, och en av mina huvuduppgifter var att driva affärsutveckling. Som nyligen examinerad student var det otroligt inspirerande att få arbeta i olika affärsområden inom organisationen. Det gav mig en entreprenöriell känsla och bekräftade min trivsel i sådana miljöer.
Utöver min karriärsutveckling har min tid vid SACC-Georgia också främjat min personliga tillväxt. Att flytta till en annan kontinent och bosätta mig i Atlanta, Georgia, var en spännande och ibland utmanande upplevelse. Jag hade aldrig tidigare besökt USA och fick möjligheten att utforska en fantastisk stad med en rik kulturell mångfald och en unik karaktär, kallad ”The Dirty South.” Atlanta är känt för sin blomstrande musikscen, mångfaldiga matkultur och historiska platser som Martin Luther King Jr. National Historic Site. Det är en stad som erbjuder oändliga möjligheter för upptäckter och äventyr.

Vy från fönstret på ett höghus

Jag hade förmånen att träffa en mängd fantastiska människor som jag aldrig hade mött i Sverige. Detta inkluderade kollegor på SACC-Georgia, affärskontakter och vänner jag träffade genom olika sociala evenemang och nätverksmöten. Denna interaktion med människor från olika bakgrunder har breddat min syn på världen och gett mig en djupare förståelse för kulturell mångfald. Samtidigt har jag skapat minnen för livet med dessa nya vänner.

Jag har utvecklat mina färdigheter, breddat mitt nätverk och fått en djupare förståelse för internationell affärsverksamhet. Att våga ta steget att flytta utomlands och utforska nya möjligheter har varit en berikande upplevelse som jag aldrig kommer att glömma. Idag har jag en givande karriär tack vare denna erfarenhet, och jag är stolt över att vara en del av företaget Green Boom. Denna möjlighet fann jag genom kontakter och nätverk som jag byggde under min tid vid SACC-Georgia. Det är en fantastisk möjlighet att tillämpa de kunskaper och färdigheter jag har förvärvat och fortsätta mina professionella framsteg. Jag ser verkligen fram emot min resa och de utmaningar och möjligheter som framtiden har att erbjuda.

Kvällsbild över hus i stad

Jag vill även ta tillfället i akt att tacka Ida Pond, Executive Director på SACC-Georgia. Hennes vägledning och stöd var ovärderligt under min tid där. Hennes passion för att främja svensk-amerikanska affärsrelationer var inspirerande och motiverande. Slutligen vill jag också tacka stipendiefonden som gav mig möjligheten att delta i detta program. Utan deras stöd skulle jag inte ha haft den fantastiska erfarenheten och de möjligheter som jag har haft.

Lina Nashabat, Business Development Trainee på Svenska Amerikanska Handelskammaren i Georgia.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn