Rapport från Linn Larsson på Svenska Handelskammaren i New York 2023

Jag är en av de som hade oturen att missa sin utbytestermin under min universitetstid på grund av covid, och därför var jag fast besluten att söka mig utomlands på annat sätt. Flera av mina vänner hade praktiserat på handelskamrar på distans under sin valbara termin och det var så jag fick idén att söka från första början. Jag visste att jag ville till USA, helst någon av kuststäderna, och högst upp på min lista var New York. Delvis för att jag, liksom alla andra, fantiserade om hur fantastiskt det vore att få bo där, och delvis för att jag kände till VD:n på handelskammaren där, Anna Throne-Holst, tack vare hennes sommarprat några år tidigare. Till min stora glädje erbjöds jag en praktik där, och flyttade till New York utan att ens ha besökt USA tidigare. Att flytta utomlands är en märklig och stundvis obehaglig upplevelse, men det är framför allt otroligt lärorikt och belönande.

Kvinna och man står vid ett podium i en kontorslkokal i en skyskrapa och pratar inför åhörare

Jag hade alltså förmånen att praktisera på The Swedish-American Chamber of Commerce (SACCNY), som arbetar med att främja handel och affärsrelationer mellan Sverige och USA. SACCNY är Sveriges äldsta handelskammare i utlandet och har funnits i över hundra år. Det huvudsakliga syftet är att fungera som ett stöd för svenska innovationsdrivna företag som söker ingång och etablering på den amerikanska marknaden, och SACCNY:s verksamhet inkluderar planerande och genomförande av accelerationsprogram, delegationsresor, utformning av etableringsstrategier och etablering av kontakter med nyckelaktörer på den amerikanska marknaden.

Två personer sitter och pratar med varandra inomhus framför åhörare

Mitt dagliga arbete på SACCNY kretsade framför allt kring att på olika sätt hjälpa svenska företag att ta sig in på den amerikanska marknaden, och i synnerhet att lyckas i New York. Det mest konkreta exemplet på hur SACCNY är en tillgång för svenskt näringsliv är vårt co-working space tillika innovationsplattform Gateway, som fyller hela den tjugonionde våningen i en skyskrapa i Midtown. Det är där jag har tillbringat mina arbetsdagar under min tid på SACCNY, och det har varit en väldigt spännande miljö att befinna sig i.

Kvinna går i en park med höstfärgade löv

Min tid på SACCNY har varit väldigt mångfacetterad och lärorik, och som Business Services Trainee har jag fått vara en del av alla delar av verksamheten. Jag har ett stort intresse för både internationell och svensk politik, och upplevde våra samarbeten med Sveriges generalkonsulat i New York, Business Sweden, myndigheter och amerikanska motsvarigheter väldigt givande. Mina höjdpunkter var att träffa och lyssna på Olof Skoog, dåvarande ambassadör för EU till FN i New York, vid två tillfällen under min praktik. Ett annat favoritminne var ett klimatevenemang med fokus på främjande av svenska företag som SACCNY anordnade tillsammans med generalkonsulatet och Business Sweden. Evenemanget var en uppstart inför Business Swedens COP 28-delegation och evenemanget kallades därför för ”Road to COP28: Accelerating NYC’s Net Zero Journey”, och var ett event där en mångfald av internationella representanter från politik, ekonomi, innovation och klimat samlades för att presentera vetenskapligt baserade lösningar som är avgörande för att uppnå målen i Parisavtalet och samtidigt ta itu med betydande brister i implementeringsarbetet. Bland talarna fanns Johan Forssell, Sveriges minister för internationell utveckling, samarbete och utrikeshandel, och Ulrika Modéer, Assisterande Generalsekreterare vid FNs Utvecklingsprogram, UNDP.

Skyskrapor mot en blå himmel

Jag bodde på Upper East Side, i Yorkville, under hela min praktikperiod och jag trivdes bra i området. Min promenad till jobbet var drygt 30 minuter, förutsatt att jag gick i rask New York-takt och korsade gatorna strategiskt för att slippa stanna vid några rödljus. Upper East Side är väldigt “residential” och det tog inte lång tid förrän jag kände ett sammanhang tack vare att jag regelbundet gick till samma närbutik, tvättomat och caféer. Just att bli en del av ett “community” är typiskt för livet i New York, och det är något jag kommer att sakna. Det bästa med att bo på Upper East Side var närheten till Central Park, som verkligen var min oas i den annars ganska intensiva tillvaron. Under vår- och sommarmånaderna kryllar det av folk i parken så fort solen är framme, och särskilt på Sheep Meadow är folkfesten nästintill konstant. Förutom Central Park var mina favoritdestinationer oslagbara The Met och Neue Galerie, ett underbart tyskt-österrikiskt konstgalleri med en trevlig restaurang som heter Café Sarbasky.

Stadsvy i skymning med vatten i förgrunden

New York är en otrolig stad som lyckas leva upp till sitt rykte som världens mittpunkt just för att alla som befinner sig där, och alla som inte befinner sig där, tycker att det är det. Tillvaron genomsyras av en konstant känsla av att vad som helst kan hända. Alla ständigt strävar efter att uppnå perfektion, vare sig det gäller karriär, en kulturupplevelse eller en utekväll. Människors ambitioner känner inga gränser. Jag vet inte hur många gånger jag har fått frågan om vad jag kommer sakna mest med staden, och förutom det uppenbara svaret “mina vänner” återkommer jag till den unika sinnesstämningen som alla delar och som man så snabbt faller in i själv.

Park med gatlykta på vintern

Efter 18 världsomvälvande månader är jag nu åter på svensk mark och jag inser redan nu att min tid i New York kommer att vara en av de viktigaste perioderna i mitt liv. Jag vill rikta ett stort tack till SACCNY:s VD och min handledare Anna Throne-Holst och mina kära kollegor för att jag fick dela upplevelsen med er, och inte minst Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom som gjorde det möjligt!

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn