Rapport från Mathilda Kennett på Svenska Handelskammaren i Storbritannien 2021/2022

I början på mars 2021 satt jag på min praktik i Stockholm och fick ett samtal som började på +44. I den stunden visste jag att mitt liv skulle komma att förändras. När samtalet var klart satt jag bara och stirrade rakt in i väggen. Jaha, då var det jag som ska flytta till London – något jag drömt om sedan jag var liten.

Kort därefter fick jag veta vilka de andra två personerna var som också skulle vara så kallade “Scholars” under samma år som mig -– Martina och Sara. Senare i augusti fick vi reda på att ännu en Scholar, David, skulle tillkomma.

I juni 2021 tog jag min kandidatexamen i Medier, kommunikation och PR vid Örebro universitet. En vecka senare började min anställning på Marketing and communications-avdelningen på Handelskammaren. På grund av Brexit behöver europeer numera visum för att arbeta i UK och i mitt fall blev denna process ganska utdragen. Jag fick vänta ca. tre veckor längre än tänkt med att åka över till London och jobbade under den tiden hemifrån. Tillslut kom beskedet att visumet var här och två dagar senare satt jag på ett flygplan. Helt ärligt så kändes det overkligt.

Väl framme i London fick jag sitta i karantän i tio dagar, men kort därpå hävdes i stort sett alla covid-restriktioner i Storbritannien. Detta innebar att Handelskammaren efter ca. 1,5 år av virtuella events nu kunde gå tillbaka till att hålla fysiska events. Svenska Handelskammaren i Storbritannien (Swedish Chamber of Commerce for the UK, SCC) grundades 1906, och har sedan dess jobbat för att stärka affärsrelationer mellan Sverige och Storbritannien – främst genom att erbjuda olika typer av networking-events. Kammaren erbjuder även diverse acceleratorprogram för svenska företag som vill etablera sig i Storbritannien. SCC har 400+ medlemsföretag, erbjuder ca. 70 events per år och är en av de största utländska handelskammare i Storbritannien. Idag består SCC av 15 personer, varav sex personer är fast anställda och resten är Interns eller Scholars.

South Bank, London.

Mina arbetsuppgifter

Under mitt år bestod MarComms-teamet på SCC av tre personer; Head of Communications, en Marketing Executive, och jag. Att vara en del av ett litet team innebar att jag fick mycket ansvar snabbt och att mina uppgifter bestod av allt mellan himmel och jord. En stor, och väldigt rolig del av det vardagliga arbetet var att jobba med SCC:s medlemsmagasin The Link Magazine. Magasinet produceras helt och hållet in-house av MarComms-teamet – från bollning av idéer, planering, utskick av förfrågningar, att hålla intervjuer, arrangera fotograferingar, till att skriva artiklar, designa layout och skicka iväg på print. Under året fick jag mer och mer ansvar och fick bland annat äran att projektleda Aprilupplagan av magasinet. Det var min första projektledning vilket var otroligt kul och lärorikt.

Framsidan för aprilupplagan av The Link Magazine. Se hela upplagan här.

Vi jobbade väldigt nära i MarComms och jag kände mig snabbt som en lika viktig del av teamet som resten. Allt vi gjorde var en teaminsats. Utöver Link Magazine jobbade vi bland annat med kammarens sociala medier, att ta fram både digital och printad branding för diverse events, såg till att fotografer och videografer var bokade, samt planering och inspelning av marknadsföringsvideos från våra stora events, så kallade flagship events.

Några av de största eventen vi gjorde under året var Swedish-British Dinner 2021, Impact 2021, Swedish-British Summit 2021: Outer Thinking, The Annual Christmas Luncheon 2021, Impact 2022 och Royal Gala Dinner. De sista två hölls den 27 maj 2022 – den mest intensiva, men också en av de roligaste dagarna i hela mitt liv. Båda eventen tog emot 300 gäster var, inklusive den svenska kungen och drottningen, COP26 presidenten Alok Sharma, svenska ambassadören, flera ministrar och många fler. Under Impact höll jag flera intervjuer som sedan skulle inkluderas i marknadsföringsvideon för nästa års event. Dessa var bl.a. utbildningsminister Anna Ekström, Anko van der Werff, VD på SAS, Leif Johansson, styrelseordförande på AstraZeneca samt Julia King, Baroness Brown of Cambridge DBE.

Intervju med Anko van der Werff under Impact 2022. Foto: Renz Andres. Se resultatet av marknadsföringsvideon från Impact 2022 här.

Impact 2022. Foto: Renz Andres. Se mer foton från Impact 2022 här.

Kungens tal på Royal Gala Dinner 2022. Foto: Ben Fisher. Se mer foton från Royal Gala Dinner här.

Hela teamet efter en heldag av både Impact 2022 och Royal Gala Dinner. Foto: Radek Dranikowski.

Vi Scholars hade gemensamt ansvar över Handelskammarens Young Professionals-verksamhet som erbjuder events riktade mot målgruppen 18-35 år. I YP-arbetet ingick planering av events, rekrytering av medlemmar, budgetering, marknadsföring och genomförandet av eventen. Eventen under året bestod bland annat av ett företagsbesök på EF Education Firsts kontor i Chelsea, en Masterclass i Personal Branding på LinkedIns kontor i Farringdon, “After Work networking drinks” på olika pubar runt om i London, ett rundabordssamtal med Jan Olsson, CEO Nordics på Deutsche Bank, samt en julmiddag.

Mina lärdomar

Efter ett år på Svenska Handelskammaren i Storbritannien tar jag med mig kunskaper om hur man prioriterar arbete i en arbetsmiljö med högt tempo. Jag har även fått uppleva hur det är att jobba i ett sammansvetsat team där diverse avdelningar är oerhört beroende av varandra, samt hur viktigt det är med bra kommunikation mellan avdelningarna för att skapa ett så effektivt samarbete som möjligt. Jag skulle säga att jag har blivit tryggare i att nätverka och att ta initiativ, samt i att utsätta mig för situationer utanför min “comfort zone”. Jag tar även med mig många konkreta kunskaper, som bland annat att hålla intervjuer, skriva artiklar, arbeta i Adobe-program, driva projekt, samt att planera och genomföra events.

Jag vill rikta ett stort tack till Stipendiefonden för svensk utlandsungdom och Karin Ehnbom-Palmquist för denna möjlighet. Detta år har gett mig otroligt mycket både privat och professionellt och är en tid jag kommer att titta tillbaka på med ett leende för resten av mitt liv. Utöver en stor personlig utveckling så har det nätverk jag har fått möjligheten att skapa, de erfarenheter jag har fått och dessutom kan sätta på mitt CV gett otroliga fördelar för att ta mig in på arbetsmarknaden.

Mitt nästa steg blir nu att flytta till Stockholm för en ny roll som Account Executive på kommunikationsbyrån Burson, Cohn & Wolfe (BCW). Med mer självförtroende och erfarenhet ser jag nu fram emot att applicera de kunskaper jag fått under mitt år i London på min nya arbetsplats!

Om du som läser detta är intresserad av att veta mer eller har frågor, tveka inte att maila mig på kennettmathilda@gmail.com – jag hjälper gärna till.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn