Rapport från Rasmus Jonsson på SACC-USA, Washington D.C 2021/2022

Praktikantplatsen på SACC-USA innebär varierande arbetsuppgifter, från att skapa finansrapporterna åt styrelsen och prognostisera månads- och årsresultatet till bankärenden. Som praktikant deltar man i många möten med VD:n, styrelsemedlemmar, företag och organisationer vilket gör att man lär sig många aspekter av arbetslivet och olika branscher. Vissa dagar krävs det att man plockar fram sin problemlösningsförmåga och andra dagar går per automatik. Jag studerade redovisning på universitetet, men hade aldrig arbetat med redovisning. Min första vecka var en intensiv start men jag kom snabbt in i min roll. De första månaderna var mycket lärorika. Storleken på SACC kontoret, två anställda, en konsult och fem praktikanter, är idealisk för att få en bra uppfattning av uppgifter, roller och hur dessa hänger ihop.  Praktikanter får konkreta och mångfaldiga uppgifter, vad jag skulle kalla “hands-on” erfarenhet. 

SACC är en ideell organisation som varje år arrangerar två stora evenemang för att dra in medel till verksamheten; Executive Forum (som vi kallar ”flaggskeppet”) och SACC årsmöten (som vi kallar ”SACC Summit”). Jag var med om att utforma båda. I mina uppgifter ingick att hitta och kontakta talare och sponsorer, hjälpa till att formulera programmet, samt att assistera gäster. Jag uppskattade verkligen att få vara med och arbeta med dessa evenemang. Dels för att finanserna inte tog all min tid, dels för att jag fick arbeta med nya och okända personer och företag. Jag fick även resa till Phoenix, Arizona tillsammans med resten av SACC-kontoret där SACC Summit hölls i november 2021. SACC bekostade flyg och boende och vi var på plats fem dagar och hann se mycket.

Min främsta rekommendation till kommande praktikanter är att ta sig ur ”bubblan” som Washington D.C på många sätt är. Att följa med till SACC Summit är ett sätt. Det är också nära till Baltimore och New York dit det går billiga bussar. Södra Virginia är fantastiskt vackert. Stater som Maryland, South Carolina och Pennsylvania ligger också nära. SACC-USA har tät kontakt med sina 20 kontor runt om i landet, så lär känna andra SACC-praktikanter och ta er tid att åka och hälsa på!

Att bo i Washington D.C: Jag bor tillsammans med min hund Ted-Louie i en lägenhet ca 15 minuter utanför centrum i en förort som heter Arlington. Arlington tillhör egentligen delstaten Virgina men är så pass nära att det tillhör District of Columbia – Maryland – Virginia: DMV. Många andra praktikanter på handelskammaren och ambassaden bor tillsammans i olika hus eller lägenheter i centrala Georgetown med gångavstånd till House of Sweden där vårt kontor ligger. Eftersom boende är dyrt i D.C. rekommenderar jag att hitta gemensamt boende med andra praktikanter eller “young professionals”. Det finns många grupper bl a på Facebook där man kan hitta boende innan man kommer till D.C. 

På fritiden finns det verkligen så mycket att göra, förutom att nätverka när tillfälle ges erbjuder D.C ett fantastiskt uteliv, unika museer och kultur samt första klassig sport för de som är intresserade. 

Washington är till mångas förvåning en relativt liten stad med amerikanska mått mätt. Man kan cykla eller ta en elskoter var som helst i stan. Buss- och tunnelbanesystemet är också väldigt säkert och rent. Att promenera runt på National Mall eller ta en fika på Capitol Hill är ett måste. Likaså att åka ut till naturområdet Great Falls, eller till en av de många vingårdar som finns i Virginia, eller att åka till Charlottesville för att uppleva amerikansk collegekultur. 

Vad jag kommer att göra efter SACC-USA: Från och med månadsskiftet juni/juli kommer jag att jobba för ett brittiskt företag som heter Hays. Deras kontor ligger ca 15 minuter från House of Sweden så jag kommer att fortsätta att vara en del av SACC-nätverket så mycket jag kan. Ni kan även hitta mig på Washington Capitals hemmamatcher eller springandes runt National Mall. 

Till sist: Tack till SACC-USAs styrelse för all hjälp och stöd, tack till Lotta Kramer, VD på SACC-DC för alla givande samtal, goda råd, och träningstips, och Cecilia Kullman, alla praktikanters “extra mamma” här i Washington D.C. Ett extra STORT tack till SACC-USAs VD Karin Hammar, för att du gav mig chansen, allt stöd, mentorskap men framförallt för alla skratt vi delat. 

Stort tack till stipendiefonden och Karin Ehnbom-Palmquist för att ni gjorde detta möjligt. Detta året och erfarenheterna kommer jag ta med mig för resten av livet. 

– Rasmus Jonsson, Finance Trainee på Svensk-amerikanska handelskammaren i Washington D.C. (SACC-USA). 

Två personer tittar på en datorskärm inomhus
Rasmus Jonsson med kollega i svartvitt porträtt

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn