Rapport från Saga Fristedt på Svenska Handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley 2020

2020 skulle bli året jag flyttade till San Francisco och på riktigt inledde min internationella karriär. Jag var övertygad om att en ettårig praktik på Svensk-Amerikanska Handelskammaren skulle vara startskottet på något stort för mig. Tidigare har jag pluggat vid Lunds universitet, praktiserat och arbetat i Oxford och London via EF, ett mångkulturellt, men i grunden svenskt företag, och avslutar nu min kandidat i medieteknik vid Malmö universitet. Hela mitt liv har jag varit säker på att jag velat ut i världen och upptäcka livet utanför Sveriges gränser. Sagt och gjort, i januari 2020 tog jag mitt pick och pack och satte mig på flyget mot USA:s västkust.

Jag landade i San Francisco med stora förhoppningar och förväntningar om att 2020 skulle bli mitt mest spännande år någonsin. Jag skulle ljuga om jag sa att mina förväntningar för året har uppfyllts, men trots att mitt år varit något helt annat än det jag förväntade mig, har det definitivt inte varit mindre utmanande eller utvecklande än jag hoppats på.

Saga sett bakifrån går på en lång gata, höghus runtomkring och tågspår på vägen.

Bild: På min gata i stan

De första månaderna flög förbi och jag levde drömmen i San Francisco, utforskade stadsdelarna, träffade fantastiska människor, gjorde utflykter på helgerna och surfade i det Sverige-kalla vattnet. Varje morgon tog jag en el-cykel nerför de branta gatorna vid mitt hem i Nob Hill till kontoret i Downtown San Francisco, och i slutet av arbetsdagen kunde jag nå Ocean Beach precis i tid för att fånga solnedgången. Oftast spenderade jag dock de flesta kvällarna på olika event såsom designutställningar, fashion tech-seminarier och våra egna SACC-SF/SV-evenemang – det var alltid något spännande på gång! En personlig San Francisco-favorit var också tisdagsyogan i pampiga Grace Cathedral.

Inifrån en katedral, Grace Cathedral. Högt i tak och mörkt belyst, människor i nederkanten på bilden som besöker.

Bild: Yoga i Grace Cathedral

Den svensk-amerikanska handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley är en icke vinstdrivande, icke-statlig medlemsorganisation och är en del av ett nätverk bestående av 20 svensk-amerikanska handelskamrar över hela USA. Handelskammarens uppdrag är att främja handel, företagande och nätverk, samt vara en länk mellan Sverige och USA.

Strandbild med Golden Gate-bron i bakgrunden

Min roll inom Events & Membership Services innebar att jag var projektledare av handelskammarens event samt ansvarig för kommunikation och administration kring medlemmar och partnerföretag, organisationens brand platform, webbsida och affärsstrategi. Då vi var ett litet team var arbetsuppgifterna väldigt omfattande och man hade mycket personligt inflytande på verksamheten.
Till följd av Covid-19 åkte jag tillbaka till Sverige i april för vad jag trodde skulle vara några månader, men som sedan kom att bli min resterande praktikperiod. Allt kändes ganska osäkert och jag var orolig för att min tid med kammaren snart skulle ta slut om det inte fungerade att fortsätta min praktik på distans. Det jag inte visst då var att jag skulle ha mer att göra än någonsin resten av året, och att jag skulle vara en del av en stor, digital utveckling av kammaren när vi anpassade verksamheten till det nya normala.

Saga sitter på ett hustak och blickar ut över de andra husen i en stadsmiljö

Bild: Sa hejdå, eller snarare “vi ses snart”, till staden från mitt tak i Nob Hill

Den dagen i april, när jag landade i Sverige igen, kunde jag aldrig föreställa mig att jag skulle fråga ut Anders Tegnell i ett webinar om den svenska coronastrategin, med över 250 personer som lyssnade (som du kan se här), att jag, tillsammans med min kollega Cecilia, skulle leda ett nätverksevenemang med över 150 registreringar från hela USA och Skandinavien från mitt lilla vardagsrum i Malmö, eller att jag skulle ha så många inspirerande och intressanta Zoom- möten och diskutera nya affärsmöjligheter för kammaren.

Digital konferens, 4 personer syns i bild som pratar via onlinemöte.

Bild: Webinar med Anders Tegnell

Året har verkligen varit väldigt annorlunda från vad jag förväntade mig, men jag har aldrig utvecklats snabbare än vad jag gjort i min roll på kammaren, och jag är verkligen tacksam för denna möjlighet. Från att bara jag och min chef Mats arbetande under sommarmånaderna hade vi i januari vuxit till ett team med åtta individer spridda över hela Kalifornien och Sverige. Jag är otroligt stolt över vad vi har uppnått som team och hur vi har skapat en fantastisk laganda även om vi aldrig träffats i verkligheten.

Bild med texten "How to network in a virtual world. Eventinfo som hölls 18 november.

Bild: Nätverkseventet jag projektledde där elva regionala kammare och deras medlemmar deltog

Trots att det inte blev många månader i USA hann jag ändå med otroligt mycket på plats. Min uppfattning är att man i USA verkligen tar vara på all ledig tid, och ser till att göra spännande saker så ofta man bara kan. En fem timmars flygresa ses inte som särskilt lång för en helgaktivitet, och jag är så glad över att både ha fått tillfälle att åka skidor i Lake Tahoe där min amerikanska roomie och hennes kompisar hyrde ett hus varje vintersäsong, och fira min 25-årsdag på Hawaii innan mitt USA-äventyr tog slut.

Nio personer står i snön i sluttande landskap med träd runtomkring och utsikt över berg.

Bild: Mitt amerikanska gäng i Lake Tahoe

Nu är det dags för mig att lämna över stafettpinnen på kammaren, men då jag inte känner mig helt redo att lämna för gott kommer jag att fortsätta arbeta i organisationen volontärt framöver. Det ska bli väldigt spännande att se vad teamet kommer att åstadkomma under 2021, och jag är övertygad om att fantastiska saker är på gång i det svensk-amerikanska företagslandskapet!

Jag vill tacka alla medlemmar och partners i SACC USA-nätverket som jag har haft möjlighet att träffa, både personligen och virtuellt, under det senaste året. Dessutom vill jag uttrycka min tacksamhet till Karin Ehnbom-Palmquist och Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom för möjliggörandet av denna praktik. Stipendiefonden är en fantastisk, värdefull partner för SACC, som förverkligar drömmar för unga svenska talanger över hela världen. Jag kan starkt rekommendera alla som är intresserade av att få internationell erfarenhet att söka praktik på SACC eller andra spännande organisationer utomlands – du kommer inte ångra det!

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till mitt team som under dessa märkliga tider har blivit som en familj för mig.

Om du har några frågor om stipendiet, Svensk-Amerikanska Handelskammaren eller bara vill säga hej, så tveka inte att höra av dig till mig!

sagafristedt@gmail.com

Connecta gärna med mig på LinkedIn här

Saga profilbild, hon har långt brunt hår, svart tröja och vit undertröja

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn