Rapport från Gustav Danier Wetterfors på Svenska Handelskammaren i Schweiz 2022

Stipendiat 2022: Gustav Danier Wetterfors

2022 har varit ett händelserikt år, COVID-19 började varva ner, valet i Sverige, protester för mänskliga rättigheter internationellt, Rysslands invasion av Ukraina och hur allt detta påverkat oss alla politiskt och ekonomiskt i hela världen. I tider av stor polarisering och oroligheter kan man lätt känna sig vilsen.

Jag är tacksam över att ha haft ett fantastiskt praktikår på Svenska Handelskammaren i Schweiz, där jag kunnat fokusera på min professionella utveckling, samtidigt som att hjälpa till att stärka affärsverksamheten mellan Sverige och Schweiz. Att ha en uppgift med positiv inverkan som denna under svåra tider är lärorikt och motiverande, inte bara
professionellt, utan även personligen.

Under min sista termin på Hotell- och Affärskola i Lausanne kom pandemin och jag tog min Bachelor of Science in International Hospitality & Business Management på distans. Under omständigheterna fanns det inte många jobböppningar i hospitality-branschen efteråt, så jag började extrajobba på ett fastighetsutvecklingsföretag i 4 Vallées i Schweiz. Under min tid där sökte jag möjligheter att byta professionell inriktning från hotellindustrin till internationell handel och nätverksbyggande. Efter mycket efterforskning ansökte jag om praktikmöjligheten på Svenska Handelskammaren i Schweiz då det verkade vara en perfekt chans att få jobba och lära mig mer om verksamheten.

Jag genomförde tre intervjuer innan jag fick beskedet om att jag blivit accepterad till The Swedish Swiss Chamber of Commerce (SSCC) praktiktjänst året 2022 i Zürich. Inkluderad i denna praktik var även ett generöst stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom.

SSCC är en icke vinstdrivande nätverksorganisation för företag och enskilda personer som är intresserade av, eller bedriver affärsverksamhet inom den svensk-schweiziska gemenskapen i Schweiz. Kammarens huvudsakliga roll är att tillhandahålla en plattform för medlemmarna att träffas, knyta kontakter, utbyta idéer och i slutändan skapa eller stärka affärsmöjligheter. SSCC är verksam i tre geografiska områden i Schweiz; Genève, Lugano och med huvudkontoret i Zürich. SSCC organiserar över 30 affärsevenemang och webbinarier per år och ger möjlighet till professionellt nätverkande.

SSCC har ett medlemsnätverk bestående av mer än 280 företag och enskilda medlemmar som representerar mer än 1000 medlemskontakter och ett totalt nätverk på nästan 4000 personer. Våra medlemmar är verksamma inom alla sektorer och branscher, från stora företag till små och medelstora företag och entreprenörer i Schweiz, Sverige och grannländerna.

SSCC har ett stort nätverk styrt av ett mindre team bestående av två personer med permanenta positioner; Managing Director och Events & Business Manager. Att ha jobbat
i ett mindre team har varit en stor fördel som praktikant då du får ta del av fler uppgifter kring affärsverksamheten. Den enda nackdel som tillkommer är, under vissa perioder, en stor arbetsbelastning. Detta gör dock att ditt arbete som praktikant kan ha stor betydelse för handelskammarens framgång och att det ger möjligheten att kunna påverka/bidra mer till handelskammaren som företag.

Mina arbetsuppgifter på SSCC var mest centrerade kring events och marknadsföring. Men, som ovan nämnt, kan du få jobba med andra arbetsuppgifter om du vill lära dig, samt bidra mer kring handelskammarens verksamhet. Utöver organisering kring våra events och dess marknadsföring fick jag även tagit del av arbetsuppgifter relaterade till bokföring, marknadsundersökningar för medlemmar som vill utveckla deras affärsverksamhet i Schweiz, och att skapa erbjudanden till våra medlemmar från våra medlemsföretag. I år fick vi jag även ta del av lanseringen av SSCC’s nya hemsida och
fick lära mig mycket om programmering och underhåll kring den.

Jag hade dessutom ansvaret att ta fram viss data och presentera resultaten i SSCC’s årsbok; SSCC Connect. Det jag fokuserade på var att ta fram data och statistik kring svenskar i Schweiz och vice versa. Inte bara kring folkmängd utan även titta på import- och exportnäringen emellan våra länder. De artiklar som är med i årsboken är däremot skrivna av SSCCs medlemsföretag, vilket är mycket betydelsefullt då det ger folk möjlighet att läsa aktuella nyheter från olika affärsverksamheter direkt från våra medlemsföretag.

Jag fick även hjälpa till med marknadsföring för Schweiziska handelskammaren i Sverige (Swiss Chamber of Commerce in Sweden) och hjälpa dem med sin hemsida och skapande av marknadsföringsmaterial, som till exempel uppdatering och skapande av event på deras hemsida, eventinbjudningar och nyhetsbrev.

Under tiden jag jobbade med detta fick jag även ta del av möten med många företag, både medlemmar och potentiella medlemmar och lära mig om många affärsområden och industrier. Igenom att ha följt mina chefer under dessa möten har jag även, på egen hand, lyckats planera in möten med potentiella företag och individer om medlemskap i SSCC.

Sedan min praktikstart har jag medverkat i att organisera totalt 32 event med SSCC. De första eventen i början av året kom i form av webbinarier på grund av COVID-19, vilket senare utvecklades till mindre fysiska event och workshops, och till sist större fysiska event och seminarier. COVID-19 hade dock trappat ner i intensitet och den Schweiziska
regeringen släppte på reglerna kring större evenemang i slutet Maj. Detta ledde till att vi kunde genomföra vårt mest populära fysiska evenemang: SSCC Business Forum, som genomförs varje år kring ett aktuellt ämne just det året. Syftet med Business Forum är att skapa diskussion om ett aktuellt ämne där branschledare kan ge insyn och medverkande kan ställa frågor kring ämnet.

SSCC’s 9e Business Forum fokuserade kring energiomställningen, eftersom den har gått in i en period av oöverträffad förändring. Sedan 2021 har vi sett en kraftig ökning av energipriserna på grund av faktorer som pandemin, problem med utbud och efterfrågan på den globala grossistmarknaden, vilket har lett till inflation. Utöver det har den nuvarande konflikten i Ukraina kraftigt påverkat ytterligare de globala energimarknaderna, och nyligen kom en ny FN-rapport om klimatförändringar som visar att de skadliga koldioxidutsläppen från 2010–2019 aldrig har varit högre än nu. Vi hade dessutom inbjudna talare från våra medlemsföretag: ABB, Lundin Energy, Swiss Federal Office of Energy, Alpiq Group och Julius Bär, som var experter inom olika delar av ämnet som tillförde ytterligare tyngd till forumet. Detta forum blev mycket populärt hos våra delegater, trots den än närvarande pandemin.

fem personer på scen med publik i förgrunden

Bild: SSCC Business Forum, 9th Edition, Zurich – May 2022

Utöver detta forum har våra event handlat om olika typer av handel, finans, politik, flyg- och sjöfartsindustrin, el- och hybridbilar, läkemedel, juridik, smycken och mode, konst, inredning, innovation, musik, digitalisering, hållbarhet, mänskliga rättigheter, ledarskap, men även mindre formella evenemang kring svenska högtider, mat och dryck.

Vit bil inomhus med publik runtom

Bild: Making Emobility Sustainable, Zurich – Oktober 2022

Avslutningsvis vill jag summera att min roll på the Swedish Swiss Chamber of Commerce som event- och marknadsföringsstipendiat och administrativt assisterande inte bara varit mycket givande, utan har också förberett mig ytterligare för framtiden inom branschen. Som assistent till verkställande direktör Eva Fiorenzoni och Event- och Marknadsföringschef Anette Österholm, finns det alltid möjlighet att lära sig och förbättra sina professionella egenskaper. De har varit otroligt hjälpsamma och gjort sitt yttersta för att ge mig en utvecklande och lärorik praktik. Utöver det, har de nästan 300 företags- och privatmedlemmarna har inte bara lärt mig att hantera en stor arbetsbörda, utan har också gett mig chansen att tala med det otroliga nätverket av VD:ar, entreprenörer, ambassadörer, gästtalare vid våra SSCC-evenemang och representanter från olika industrier. Genom att arbeta med många digitala verktyg och, mestadels i Salesforce, har jag också blivit mer dynamisk när det gäller att anpassa mig till en teknisk miljö och CRM/CMS-verktyg som ständigt utvecklas.

Genom denna praktik har jag också fått möjligheten att arbeta extra med The Scandinavian Forum Switzerland (SFS) och assistera det svenska konsulatet under evenemang. Som resultat av denna praktik har jag dessutom blivit erbjuden att jobba kvar i Zurich på ett av SSCC’s svenska medlemsföretag tack vare mitt arbete på handelskammaren.

svart vit bild på en kvinna och två män runt ett mingelbod. De är festklädda

Bild: Childhood Charity Dinner, Zurich – November 2022

Avslutningsvis vill jag ge ett stort tack till Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom och till Karin Ehnbom-Palmquist som möjliggjorde denna praktik. Jag vill dessutom tacka Eva Fiorenzoni, Managing Director på Swedish Swiss Chamber of Commerce och Anette Österholm, Event and Business Manager för den tillit, vägledning och vänlighet ni visat mig under detta år.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn