Rapport från Hampus Stjärnström på SACC-USA, Washington D.C 2022/2023

I samband med att jag avlade min kandidatexamen i företagsekonomi vid Uppsala universitet, samt i eftermälet av Covidpandemins reserestriktioner, sökte jag mig till SACC-USA (Swedish-American Chambers of Commerce) för att komma ut i världen efter nästan tre år av Zoom-föreläsningar från min studentlägenhet. Jag hade länge varit medveten om möjligheten till att praktisera på svenska handelskammare världen över, och särskilt den svensk-amerikanska handelskammarens starka varumärke. Med en slogan som säger “The key facilitator in the development of trade between Sweden and the United States of America” –  kändes SACC som en självklar plattform för mig där policy- och ekonomiarbete möts för att främja svensk handel.

SACC-USA, som står för The Swedish-American Chambers of Commerce of the USA, är en ideell organisation som verkar som en one-stop-shop för svenska företag som vill etablera sig i USA eller vice versa. SACC-USA är en paraplyorganisation för 20 stycken regionala handelskammare över USA, som sträcker sig från New England till San Diego. SACC-USA har flera olika aktiviteter, exempelvis handelsdelegationer och event. Två av mina huvudsakliga arbetsuppgifter var att arrangera och planera Executive Forum (flaggskepps-event) samt SACC Summit (årsmötet). Detta innebar allt ifrån att kontakta sponsorer, assistera deltagare och att bistå med budget- och kostnadskontroll. SACC Summit arrangerades år 2022 i Fort Lauderdale, Florida, vilket minst sagt var en fördelaktig plats för årskonferens. Planeringen av detta event medförde ett nära samarbete med den regionala kammaren SACC Florida, vilket var en rolig erfarenhet att kickstarta min praktik med. 

Arbetsmiljön på den svensk-amerikanska handelskammaren är unik av många olika anledningar. SACC-USA huserar på House of Swedens fjärde våning, vars utsikt blickar ut över Potomac River i Washington D.C. Trots att jag spenderade ett år i kontorslokalerna kunde jag aldrig sluta fascineras över helikoptrarna som dånade förbi floden, som sceniskt transporterade politiker mellan DCs olika institutioner. Väl inne på SACC-USAs kontor navigerar VD Karin Hammar ett tiotal hungriga trainees för att bedriva kammarens operativa arbete. Med tanke på att vi var så många trainees, med varsin handledare för respektive arbetsområde, gav det en start-up känsla på kontoret. Egna initiativ och förslag på förändringar togs alltid emot positivt och konstruktivt. 

I mitt fall som Finance-trainee, innebar detta ett nära samarbete med kammarens VD och Treasurer för att överse det ekonomiska arbetet. Arbetsuppgifterna var varierande och kunde innebära alltifrån att sköta den löpande bokföringen till att planera ett event med ett hundratal deltagare. En av de absolut mest värdefulla erfarenheterna från min praktik var att få delta vid styrelsemöten och presentera den ekonomiska ställningen för SACC-USA. Eftersom jag studerade redovisning och finans under mina universitetsstudier var det extra givande att få tillämpa mina kunskaper i praktiken. Under mina första veckor var jag aningen förvirrad, men genom “trial and error” fick jag så småningom uppfattning av mina arbetsuppgifter och ansvarsområden. 

Washington D.C är en överraskande stad ur många perspektiv. Rent geografiskt ligger staden mellan Virginia och Maryland, vilket är en historisk och kulturell skiljelinje för syd- och nordstaterna i USA. Staden var även epicentrum för den amerikanska medborgarrättsrörelsen under mitten av 1900-talet. För historieintresserade finns många intressanta platser i närområdet kopplade till amerikansk historia, exempelvis Harpers Ferry i West Virginia. The Smithsonian Institution har ett flertal museum längs den kända stadsparken “The National Mall”, som samtliga går att besöka gratis. En trevlig vana för min egen del var att knyta på sig löparskorna och försöka upptäcka stadens monument och intressanta platser på löpande fot. 

Varje år flockas stora horder av Young Professionals till Washington för att jobba och träffa nya vänner, vilket medför en bostadsmarknad som visserligen är dyr, men samtidigt lätt-tillgänglig. Det finns flera grupper på Facebook där det går att hitta boende och “flatmates” i Washington. Personligen bodde jag i utkanten av stadsdelen Georgetown tillsammans med några kollegor där vi hyrde ett hus. Många av människorna som kommer till Washington är nyutexaminerade från college och är ute efter att träffa nya vänner, vilket är en tacksam miljö för den som kommer till USA solo. Med alla ambassader som ligger i DC medför detta också trainees från andra länder. Jag och mina kollegor umgicks i ett stort nätverk av skandinaviska praktikanter där vi besökte flera spännande institutioner tillsammans, exempelvis Världsbanken och Kapitolium. 

Efter min praktik som slutade i övergången juli/augusti kommer jag att bege mig tillbaka till skolbänken för att ta en masterexamen i Management, detta vid University College London (UCL). Men, först kommer jag avnjuta några veckors ledighet för att hälsa på vänner och familj i Stockholm.

Till sist vill jag uttrycka ett stort tack till min mentor Karin Hammar för alla goda råd, tålmodighet och för alla härliga skratt. Jag vill även tacka skattmästare Steve Herbert för all kunskap, förtroende och goda vänskap. Dessutom vill jag säga tack till SACC-USAs styrelse för er tillit och stöd. 

Ett särskilt stort tack vill jag rikta till Stipendiefonden för svensk utlandsungdom och Karin Ehnbom-Palmquist för att ni gjorde min praktik genomförbar. Mitt år i USA och alla mina erfarenheter detta medfört kommer jag ta med mig resten av livet. 

Hampus Stjärnström, Finance Trainee på Svensk-amerikanska handelskamrarna i USA (SACC-USA)

Hampus Stjärnström

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn