Rapport från Benjamin Selvani på Svenska Handelskammaren i Nederländerna 2020/2021

För ett år sedan klev jag mitt under en pågående pandemi på planet från Stockholm till Amsterdam och kort efter att jag landat klev jag in på Svenska Handelskammarens kontor. Detta var starten på ett nytt kapitel i mitt liv och ett långt steg ifrån mina civilekonom-studier på Linköpings Universitet.

Men hur kommer det sig att jag fick för mig att flytta ner till Amsterdam?
Jo, jag hade turen att ha träffat en holländsk vän när jag var på utbyte i USA under mina universitetsstudier 2018 och han berättade så gott om Amsterdam och jag tänkte att jag självklart behövde ta mig dit. Kort därefter stötte jag på ännu en ny vän när jag surfade i Marocko som även hon var från Amsterdam och även hon talade så gott om staden. Så en dag under 2019 bestämmer jag mig för att ta en tur ner och hälsa på mina nya vänner och besöka Amsterdam för första gången. Det tog inte lång tid innan jag förstod varför de talat så gott om staden. Efter en båttur genom kanalerna, alla människorna jag träffade och hur otroligt härligt det verkade att bo här sa jag nästan direkt till mig själv att när jag är klar med mina studier ska jag allt försöka flytta hit. Snabbspola ett år framåt och jag har precis fått beskedet att jag blivit vald som stipendiat för Svenska Handelskammaren i Nederländerna mitt i den pågående pandemin.

Nu var det bara att avsluta den sista månaden på universitetet och sedan flyga ner. Jag hade turen att få ett otroligt trevligt boende med tre andra. Och efter några rundvandringar och ett cykelköp var det dags för första dagen på Handelskammaren. Att börja på Handelskammaren var inte någon mjukstart utan jag kastades in i organisationen och fick nästan från dag ett göra vissa arbetsuppgifter.  Jag fick snabbt egna ansvarsområden och projekt där jag fick stort förtroende. Det gällde att snabbt kunna lära sig alla delar och vara beredd på att snabbt hoppa från det ena till det andra. ’Learning by doing’ var ett faktum och även om det givetvis kunde vara stressiga perioder var det också skönt att snabbt kunna se hur handelskammaren arbetade och lära sig direkt.

Svenska handelskammaren i Nederländerna arbetar för att främja handel och andra affärsrelationer mellan Sverige och Nederländerna och har varit aktiva sedan 1960 vilket innebar att det även skulle firas 60-års jubileum detta år. 
Kammarens uppdrag är att tillhandahålla en affärsnätverksplattform för att främja svenska och nederländska affärer såväl som för deras medlemmar. Kammaren underlättar mer än 30 evenemang per år, allt från affärsevenemang som filialseminarier, affärsforum, verkställande direktörer, workshops och utbildning, företagspresentationer och konferenser till sociala evenemang. Kammaren erbjuder också medlemskap för unga yrkesmän och studenter i Nederländerna mellan 23 och 36 år, som vill bygga ett professionellt nätverk och en social krets. Detta år var dock annorlunda i och med den pågående pandemin. Nu behövde alla event genomföras online så webinar blev en enormt viktig del av handelskammarens arbete. Vi hade hoppats på att pandemin skulle avta till hösten och förhoppningarna höll i sig till mitten av september innan vi fick skrota alla planer på något fysiskt event. När Nederländerna snabbt gick in i lockdown beslöt jag mig för att resa upp till Sverige och fortsätta arbetet där under en dryg månad.

Jag är på sätt och vis glad över det då jag enkelt kunde arbeta därifrån och samtidigt träffa familj och vänner igen. Efter en dryg månad valde jag dock att åka tillbaka ner då jag oavsett lockdown ville uppleva Amsterdams alla årstider. Jag hade nog glömt att det innebar mestadels regn…

Interiörbild från övervåning där man har utsikt ned mot undervåningen. Öppen planlösning, interiör i ljust trä och vita väggar. Människor sitter och står i olika grupperingar.

Bild: Svenska Handelskammarens kontor i Amsterdam på EDGE Workspaces.

Arbetet på handelskammaren har förutom samarbete med oss på handelskammaren internt också haft många samarbeten med de andra nordiska handelskamrarna och de nordiska ambassaderna. Självklart har samarbetet med den svenska ambassaden i Haag varit störst där vi haft mycket kontakt och anordnat webinars tillsammans. En stor event-serie alla nordiska handelskamrar och ambassader jag var med att anordna var NordicTalks Sustainable Fashion Days. Till dessa webinars bjöd vi in talare från små och stora klädesmärken, bloggare och professorer som alla gav sin bild av hållbart mode och hur framtiden ser ut. Detta var givetvis bara ett av flera event som Svenska Handelskammaren anordnade men det gav mig, om än digitalt, möjligheten att möta flera personer från olika sektorer och företag. Flera gånger har jag kunnat inspireras när jag lyssnat på dessa personer och jag tar med mig mycket kunskap från detta.

13 personer propert klädda står i en trapp upp till ett elegant äldre hus

Bild: Från Annual General Meeting på Ambassadörens residens i Haag.

Inför andra halvåret var jag också med och rekryterade två nya praktikanter för vårterminen. Det var väldigt kul att få genomföra intervjuer och se så många begåvade studenter som sökt sig till handelskammaren. Jag själv var också väldigt glad att få två kollegor då det inte var möjligt att ha två praktikanter under första halvåret på grund av pandemin. Så i januari kunde jag äntligen möta upp två nya kollegor på kontoret. Jag fick tillsammans med Kerstin Gerlagh, som är chef för Svenska Handelskammaren, ta hand om onboardingen av de nya vilket också var väldigt lärorikt. Nu skulle även arbetsuppgifterna delas upp lite mer vilket gav ännu mer tid att fokusera på mina projekt. Ett stort projekt jag haft sedan starten var att implementera ett CRM -system (Customer Relationship Management system). Detta tog väldigt mycket tid men var också något jag tyckte var väldigt kul och lärorikt. Och gav mig en fördel när jag nu gått vidare till mitt nästa jobb här i Amsterdam.

Utöver det blev jag också projektledare för den första Business Climate Surveyn i Nederländerna som görs i samarbete med Team Sweden (Svenska Handelskammaren, Svenska Ambassaden och Business Sweden). Den tog också mycket tid men var väldig kul att genomföra och se resultaten som kom in. Under sista tiden på kammaren satt jag mestadels och analyserade resultaten och skrev rapporten inför presentationen i september detta år (2021).

Ett antal personr sitter inne i en elegant inredd lokal och lyssnar på en föreläsning med bilder på en projektor

Bild: Från presentationen av Business Climate Surveyn på Ambassadörens residens i september.

Nu fortsätter mitt äventyr i Amsterdam där jag precis startat ett jobb på ett stort tech-företag här. Jag är väldigt tacksam för detta år på handelskammaren och alla de fantastiska och inspirerande personerna jag mött. Jag är också otroligt glad att ha tagit chansen att åka ner till denna fina stad och fått så många nya vänner. Jag blir nog kvar i denna stad ett tag fram över!

Stort tack till Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom som gjorde det möjligt!

Vy ut över en kanal kvällstid. Blå himmel, solnedgång

Bild: Många eftermiddagar tillbringas längs någon av de många kanalerna här.

Palatsliknande byggnad på kväll upplyst av gatlyktor och externa lampor

Bild: Rijksmuseum väldigt nära från vart jag bor.

en man står på huk och håller i en semla, i bakgrunden stadsmiljö, gågata med två personer intillDela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn