Rapport från Stefan de Goede på Svenska Handelskammaren i Nederländerna 2021/2022

För ett år sedan klev jag in på Svenska Handelskammarens kontor i Amsterdam och började min ettåriga tjänst som Management Trainee. Innan min tid på handelskammaren tog jag precis min kandidatexamen inom affärsutveckling på Linnéuniversitetet i Växjö.

Sedan många år tillbaka har jag följt Svenska Handelskammaren på sociala medier för att se vilket fantastiskt arbete de gör och när jag såg annonsen sökte jag genast traineetjänsten, med framgång.

Flytten till Nederländerna gick utan problem eftersom jag hade ordnat det mesta innan jag begav mig dit genom de vänner och släktingar jag hade i landet. Jag såg fram emot att börja mitt arbete på handelskammaren!

Att få arbeta med att representera det svenska näringslivet i Nederländerna har varit en stor ära eftersom jag bott i de två länderna och besitter bägge medborgarskapen från Sverige och Nederländerna. Länderna har genom åren haft mycket bra handelsrelationer och Sveriges första ambassad någonsin var faktiskt lokaliserad i Haag, därmed är det extra roligt att få arbeta med dessa länder.

Som stipendiat tillika Management Trainee var mina arbetsuppgifter varierande men främst var jag ansvarig inom Young Professionals, medlemsrekrytering och Business Climate Survey 2022. Samtidigt jobbade jag mycket med planering och utförandet av olika events.

Handelskammaren genomförde mer än 40 events årligen och kan vara allt från Luncheons, workshops, utbildningar och nätverksmingel till olika webbinarium. Många event planerade och genomförde vi på handelskammaren själva, men vi samarbetade även med ambassaden, medlemsföretag och de nordiska handelskamrarna vid andra event.

Bild: På våren 2022 anordnade Norges och Sveriges ambassad en fantastisk dag i Haag där alla praktikanter från de nordiska handelskamrarna och ambassaderna träffades och cyklade runt i staden.

Eftersom Svenska Handelskammaren i Nederländerna hade sitt 60-årsjubileum under en pågående pandemi 2020 kunde firandet inte bli av och sköts istället upp till min praktikperiod. Detta innebar mycket planering av eventet tillsammans med teamet. Eventet hölls på det anrika Hotel Okura i Amsterdam, inkluderade deltagande av HKH Kronprinsessan Victoria och globala företagsledare. Eventet var mycket uppskattat bland gästerna samt en fantastisk upplevelse att ha varit med om som stipendiat.

Stefan ler mot kameran med Karin och Johanna. Alla är uppklädda och står i en lokal.

Bild: Karin Ehnbom-Palmquist var på plats i Amsterdam under handelskammarens 60-årsfirande och passade på att hälsa på mig och min kollega Johanna.

Under året var jag även projektledare för Business Climate Survey som är en årlig undersökning av affärsklimatet i Nederländerna och är ett unikt Team Sweden-samarbete mellan Handelskammaren, Business Sweden och Sveriges Ambassad i Haag. Undersökningen genomförs globalt i över 20 länder och Nederländerna hamnade i topp gällande svenska företagens bedömning av affärsklimatet i Nederländerna. Under de sista månaderna fokuserade jag mest på att analysera svaren och att skriva rapporten. Rapporten som jag ansvarade för hittar ni via följande länk: https://drive.google.com/file/d/11zxpztws4EGKIBkAGwJBKBL537cjAJHW/view

Bild ovan: Min presentationen av rapporten Business Climate Survey 2022 på Ambassadörens residens i juni. Sveriges Ambassadör och flertalet CEOs och diplomater närvarade och deltog i en panel efteråt där de kunde ställa frågor och reflektera över rapporten.

Bild ovan: Blandade foton från olika Young Professionals event som jag ansvarade för att anordna. Bland annat våra månatliga afterwork och mentorskapsprogrammet.

Stefan med sin kvinnliga kollega står vid en tv-skärm och pratar inför andra.

Bild ovan: Solna Gymnasium passade på att göra ett besök på handelskammaren under deras Erasmus-resa i Nederländerna. Jag förklarade vad Handelskammarens uppdrag var, mina arbetsuppgifter samt anordnade jag en mycket uppskattad Kahoot!

Tiden på Svenska Handelskammaren i Nederländerna gav mig en inblick i det svenska näringslivet i Nederländerna samt hur framgångsrika svenska företag är på den nederländska marknaden. Samtidigt som jag utvecklat mina ledaregenskaper har jag även förbättrat mina språkkunskaper ytterligare och fått starta min karriär internationellt.

Vad jag kommer göra efter mitt år på handelskammaren: I början av september kommer jag påbörja IKEA’s Traineeprogram i Älmhult vilket innebär att jag flyttat tillbaka till mina hemtrakter i Småland. Det känns fantastiskt roligt att få fortsätta sin karriär på ett stort internationellt svenskt bolag.

Jag är mycket tacksam för att ha lärt känna inspirerande företagsledare, entreprenörer och diplomater. Stort tack till Karin Ehnbom-Palmquist på Stipendiefonden som gjorde det här fantastiska året möjligt för mig!

Stefan iklädd kostym står uppställd utomhus framför en trappa vid en husfasad. Han står intill en tjej och två kvinnor som också är uppklädda

Bild: Avtackning för mig och min kollega Johanna på Sveriges Ambassad i Haag.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn