Rapport från Sara Wickström på Svenska Handelskammaren i Frankrike 2021/2022

Min kärlek för Frankrike växte fram under mitt utbytessår på La Réunion under gymnasiet. Därefter har jag fortsatt att dra mig till frankofonvärlden genom att bland annat arbeta och studera i Paris, Saint-Raphaël, Nice och Montréal. Direkt när jag upptäckte tjänsten på Handelskammaren i Frankrike blev jag nyfiken. Det kändes helt i linje med mina intressen och som en självklar fortsättning på mina universitetsstudier inom ekonomi och internationella relationer med fransk inriktning.

Det var ett somrigt Stockholm som jag möttes av när jag klev ut genom Näringslivets hus stora port där jag precis hade träffat Karin Ehnbom-Palmquist. I min hand höll jag det nyss påskrivna pappret där det stod att jag skulle genomföra ett traineeship på svenska handelskammaren i Frankrike 2021 – 2022. Jag var full av förväntan och hade ingen aning om vad som väntade mig. 

Sara och Hanna utomhus med stad i bakgrunden. Sara har blont långt hår, vit skjorta. Hanna har brunt långt hår och en vit skjorta med blommigt mönster.
Jag (till höger) och min traineekollega Hanna på vår första dag på Handelskammaren i Paris

När jag har fått frågan om vad jag gör på Handelskammaren har jag tagit till vana att svara ”allt från att servera kaffe till att koordinera ministrar och kungligheter”. Arbetet på Handelskammaren har verkligen varit högt och lågt, men i grunden handlar det om att främja och utveckla fransk-svenska affärsrelationer på olika sätt (vilket har varit fallet sedan grundandet år 1915). Genom Handelskammarens många aktiviteter utgör vi ett rikt kontaktnät för professionellt erfarenhetsutbyte och möjlighet till utveckling av kundrelationer. 

Handelskammaren består av ett litet team, så utöver mina huvudsakliga uppgifter som har bestått av att hantera kommunikationen där exempelvis nyhetsbrev, CRM-system, hemsidan och sociala medier ingår, hjälps alla åt för att driva verksamheten. Från dag ett har jag blivit uppmuntrad till eget initiativtagande och att utmana mig själv. Detta blev tydligt när vi organiserade årets största event – French-Swedish Business Day 2021 på Pavillon Vendôme. Trots min begränsade tekniska kunskap (läs: icke-befintliga) fick jag under dagen huvudansvar över tekniken och placerades i kontrollrummet för att hantera livestream, belysning, ljud och scensättning. Efter månader av förberedelser med sena kvällar och en rejäl dos stress var det en fantastisk känsla att se resultatet av varje liten detalj av vårt arbete ta form.

Sara sitter med headset i en studio med flera monitorer framför sig
Jag (något stressad) bakom teknikerbåset under konferensen av French-Swedish Business Day
Konferensmiljö med ett antal personer på scen och en stor overheadbild bakom.
Panel 1 under konferensen på temat ”The Economic Value Chain and Circular Economy”

French-Swedish Business Day 2021 bestod av en konferens på temat ”Decarbonisation of the Economy” följt av en Business and Tech-Exhibition, Prix d’Excellence (som årligen delas ut till ett svenskt företag som har utmärkt sig på den franska marknaden), en middag sammanställd av kocken Paul Svensson och avslutningsvis ett luciatåg. På gästlistan hade vi cirka 300 personer, däribland kungligheter, företagsledare och ministrar.

4 tjejer tittar mot kameran inomhus. I bakgrunden syns flera andra människor i olika samtal
Katarina, Tina, jag och Hanna under Soirée Franco-Suédoise under French-Swedish Business Day

Handelskammaren anordnar cirka 40 events per år. Jag har uppskattat att kunna arrangera och delta på aktiviteterna som har inkluderat allt från mingel på ambassaden, kulturtillställningar, gästföreläsningar, workshops och webinars till seminarier på teman som jämställdhet, ledarskap, kultur, konflikthantering, EU-frågor, forskning och utveckling. Under årets gång har jag blivit fascinerad och inspirerad av människorna jag fått möta. Framför allt av kvinnorna med stora visioner och framgångsrika karriärer inom det mansdominerande näringslivet. 
 
Jag och min traineekollega har även haft ansvar för Handelskammarens nätverk Young Professionals, vilket är ett socialt nätverk för unga arbetsverksamma i Paris. Tillsammans har vi arrangerat olika mingel och after works, på såväl Handelskammaren som på barer eller i parker. Det har varit ett tacksamt sätt för våra medlemmar (och inte minst för mig själv) att knyta värdefulla kontakter. Från att inte känna en enda person i Paris vid min ankomst, betraktar jag såhär ett år senare flera stycken som mina närmaste vänner.

Mingelbilder utomhus med flera olika personer och kväll i stad som bakgrund
personer i grupp utför olika aktiviteter

Blandade bilder från YP-events

midsommarmiddag på terrass
Handelskammarens årliga midsommarmiddag på terrassen tillsammans med styrelsen

Året i Paris har fått mig att utvecklas både på ett personligt och professionellt plan. Det har fördjupat min nyfikenhet för det svenska samarbetet utomlands, och fått mig att vilja fortsätta djupdykandet i världen av diplomati och internationella relationer. Av den anledningen kommer jag i höst att påbörja ett mastersprogram på Copenhagen Business School inom Business, Language & Culture. Utöver studierna ser jag fram emot att utforska ännu en spännande huvudstad, även fast Paris förmodligen alltid kommer att ligga närmast hjärtat som ohotad etta. Trots att jag lämnar Frankrike för denna gång är jag övertygad om att jag snart är tillbaka. 

Såhär ett år senare kan jag intyga att jag hade rätt den där sommardagen utanför Näringslivets hus, jag hade ingen aning om vad som väntade mig. Stort tack till Stipendiefonden för svensk utlandsungdom för att ni har möjliggjort detta år som överträffade alla mina förväntningar. Jag vill även passa på att tacka Katarina Lööf, Gîta Paterson och Hanna Hedlund för ett fantastiskt samarbete!

Au revoir et à bientôt !

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn