Rapport från Julia Helgesson på Svenska Handelskammaren i Florida 2021/2022

Julia Helgesson, Finance & Business Development Intern på SACC Florida

Jag heter Julia Helgesson och fick, tack vare ett stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom, möjligheten att göra ett internship på den Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Florida (SACC Florida).

En bild med grönt vatten och blå himmer. En bild med gröna palmer på en sandstrand
Bild 1: Islamorada, Florida.
Bild 2: Fort Lauderdale Beach, Florida

Min väg till SACC Florida

I slutet av min kandidat i Business & Economics på Handelshögskolan i Stockholm bestämde jag mig för att söka till rollen som Finance & Business Development Intern på SACC Florida. Efter en intervju och ett mycket positivt intryck av kammaren, fick jag den tråkiga nyheten att praktiken till hösten inte längre skulle bli av eftersom den amerikanska ambassaden i Stockholm ställt in alla intervjuer och därmed stoppat visumprocessen. I stället åkte jag till södra Frankrike under hösten 2022 och studerade franska för att förbättra mina språkkunskaper, samt lära mig mer om den sydeuropeiska kulturen. Ungefär en månad in i mina franskastudier kontaktade SACC Florida mig och frågade om jag skulle vara intresserad av en praktik våren och sommaren 2022. Praktiken på SACC Florida var ett naturligt steg gällande min karriär och jag tackade ja till det fantastiska erbjudandet.

Anna och Julia står vid en röd bil. Anna har långt blont hår, svart kavaj och gråblå jeans. Julia har långt brunt hår, vit skjorta, mörka byxor och bär på en röd handväska över axeln.
Anna Turesson (Marketing & Business Development Intern) och jag på SACC Florida’s Joint Business Mixer at Porsche West Broward.

Arbetsuppgifter

På handelskammaren har jag fått frihet under ansvar att arbeta både kreativt med organisationsutveckling och marknadsföring, samt analytiskt med finans och redovisning. Mer specifikt har jag tillsammans med Anna planerat och genomfört evenemang, skrivit nyhetsbrev och artiklar, skapat marknadsföringsstrategier, administrerat nya medlemmar och sist men inte minst organiserat SACC Summit 2022.

SACC Summit 2022 är ett flaggevent där samtliga Svensk-Amerikanska Handelskammare runtom USA samlas för att lyssna på föredrag från företagsledare och politiker som diskuterar ämnen relaterade till internationellt företagande och handel.

Att arbeta på SACC Florida

SACC Florida’s kontor ligger i Fort Lauderdale, vilket är en mindre kuststad med ca 180 000
invånare. Jag har därmed spenderat många varma helgdagar på stranden. Arbetskulturen på
SACC Florida speglas på sätt och vis av den avslappnade atmosfären i södra Florida. Möten
tas helst inte på zoom, utan föredras på kontor, café eller över lunch. Kulturen på kammaren
är även mycket horisontell vilket har tillåtit mig att driva fram egna förslag och
förändringsarbeten.

2 bilder från Miami. Ena bilden en grupp personer bakifrån går på en trottoar intill ett färgglatt lågt hus. Andra bilden en mur med målade artistiska kreationer, palmer och stoppskyltar med text: Be The Change.
Wynwood, Miami

Samarbetet mellan kammare

“Sharing is caring” är ett uttryck som stämmer bra när det gäller stödet mellan praktikanterna
vid de olika regionala kamrarna. Att kunna ställa frågor och lära av varandra har varit både
roligt och värdefullt. Det nära samarbetet har resulterat i besök från praktikanterna från SACC
New England och en resa till House of Sweden i Washington D.C.. Jag ser fram emot att
fortsätta vara en del av det enorma nätverket genom SACC Alumni.

2 bilder. Ena bilden en husfasad och en trappa med några människor som står nedanför. Bild 2 en hand håller i utskrivet papper med 4 kollagebilder där man ser olika människor bakom en svensk flagga
House of Sweden, Washington D.C.

Lärdomar

Praktiken har introducerat mig till nyckelområden som bör hanteras för att lyckas med att utveckla en internationell verksamhet. Jag har bland annat fått lära mig en hel del om att navigera i den politiska miljön mellan Sverige och USA.

I och med min bakgrund inom business och management har jag funnit det särskilt intressant att samarbeta med de regionala kamrarna inför SACC Summit 2022 samt att se hur organisationen fungerar på SACC Florida.

Ytterligare, har jag utvecklat mina ledaregenskaper med hjälp av Property Developers International (PDI) som erbjöd en 5-veckors ledarskapskurs till praktikanterna på de regionala kamrarna.

Genom hela praktiken har styrelsen på SACC Florida uppmuntrat mig att ta initiativ och ansvar inom diverse uppgifter och samtidigt stöttat vid behov. Den viktigaste lärdomen jag tar med mig är att vara självgående, ta initiativ och inte vara rädd för att ta mig an utmaningar.

4 tjejer tittar mot kameran. I bakgrunden syns några andra människor inomhus
Tillsammans med kollegor och kammarmedlemmar på SACC Florida’s Wine Tasting event.

Framtidsplaner

Till hösten 2022 ser jag fram emot att påbörja mina studier i MSc in International Business & CEMS Master in International Management på Handelshögskolan i Stockholm. Jag hoppas att fortsätta utveckla mina kunskaper inom internationellt företagande samt utvidga mitt perspektiv tillsammans med mina framtida klasskamrater.

Stort tack!

Slutligen vill jag rikta ett stort tack till SACC Florida och Karin Ehnbom-Palmquist på Stipendiefonden som gjorde det möjligt för mig att göra detta internship, vilket ännu mer har förberett mig till att både studera och arbeta internationellt.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn