Rapport från Axel Krottler på Svenska Handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley 2019/2020

Hej, 

Jag heter Axel Krottler och fick under 2019 möjligheten att göra ett internship på den Svensk-amerikanska Handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley tack vare ett stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom. 

Jag har tidigare studerat företagsekonomi vid Lunds universitet och tog min examen 2018. Efter examen arbetade jag för Moderata Ungdomsförbundet under valet 2018 och senare som säljare för Meltwater som av en händelse har sitt huvudkontor just här i San Francisco. Jag är uppvuxen i Nacka där jag sedan valet sitter i kommunfullmäktige. Politik är ett av mina största intressen tillsammans med teknik. 

Axel med tre tjejer utomhus

Vårgänget – Matilda, Isabelle, jag och Linnéa vid första träffen hemma hos vår chef Catrin

Som teknikintresserad har det varit en dröm att få vara här i Silicon Valley. Mitt i händelsernas centrum när det gäller teknik. Bakom Handelskammarens kontor har Pinterest sitt kontor, några hus längre bort sitter Lyft och ytterligare några hus bort sitter AirBnB. Tar du tåget som tar 40 minuter kommer du ner till Palo Alto som är hjärtat av Silicon Valley och däromkring hittar du Facebook, Apple och Googles huvudkontor. Det är otroligt häftigt att få vara så nära företagen jag läser om dagligen och att lära känna personer som jobbar på de här innovativa företagen. 

Yoga i Grace Cathedral dit ett stort svenskt gäng brukade träffas på tisdagar

Handelskammaren är en icke vinstdrivande, icke statlig, medlemsdriven organisation och är en del av ett nätverk bestående av 20 Svensk-amerikanska Handelskamrar över hela USA. Handelskammarens uppdrag är att underhålla den svenska företagsgemenskapen och vara en länk mellan Sverige och USA. 

Utsikt från lägenhet över stadsvy

Utsikten från min lägenhet, svårslagen

Min roll som Partnerships & Business Development och mina ansvarsområden bestod i att underhålla våra medlemmar, nå ut till nya potentiella medlemmar samt utveckla hur Handelskammaren jobbar. Ett konkret projekt jag jobbade med under året var att först lansera en prenumerationsmodell för medlemmarna och sedan bygga vidare på detta och utveckla en medlemsportal. Medlemsportalen underlättade för våra medlemmar att hantera sina medlemskap samt minskade vår administrativa börda. Ett annat projekt jag projektledde och blev väldigt nöjd med var European Pitch Night. Det var ett samarbete mellan de olika Europeiska Handelskamrarna i San Francisco. Eventet blev en riktig succé och locka över 100 personer och spännande startups till DocuSigns huvudkontor med fantastiska vyer över San Francisco och Bay Bridge. 

Föreläsning inför grupp framför projektorduk.

Team Sweden som består av ambassaden, Business Sweden och Handelskammaren berättar om sitt sammarbete under SACC Summit i Washington D.C.

Handelskammarens kontor ligger några nedförsbackar från där jag bor i Russian Hill och jag har kunnat cykla till jobbet varje dag. Jag har dock inte cyklat hem av förklarliga anledningar. 

Hyrorna är inte roliga i San Francisco och jag bor tillsammans med fem andra killar. Det bästa med lägenheten är läget och den fantastiska utsikten över Golden Gate bron. Det är en vy man inte tröttnar på. En typisk helg har bestått i att vi har ätit brunch och sedan tittat på de många hundarna i Mission Dolores Park. När det är bra väder är det fullt av människor i parken och det känns lite som under valborg i Lund. 

Utsikt över stadium med publik och fyrverkerier.

San José Earthquakes när de mötte Zlatan och LA Galaxy.

I Mission Dolores Park har jag också träffat många nya svenskar. Som när vi träffade andra midsommarfirare eller bara av en slump hamnade bredvid tio svenska au pairer. Den svenska gemenskapen i San Francisco lite som en snöboll, så fort man träffar en svensk blir man snabbt introducerad till dess vänner och gemenskapen blir större. 

Jag har även fått möjligheten att resa en del när jag varit här. Vilket har lett till att jag nu har betat av hela Kalifornien från Lake Shasta i norr till San Diego i söder. Jag har varit på poolpartyn i Las Vegas och jag fick äran att delta på Handelskammarens årliga konferens i Washington D.C.. Det var väldigt lärorikt och otroligt roligt att träffa de andra personerna från de olika kamrarna och dela med sig av erfarenheter. 

Linnéa och jag när vi jobbade för West Wines som är en svensk vingård i Dry Creek Valley.

Att träffa och lära känna nya människor är något jag har fått göra mycket under internshipet och är oerhört tacksam för. Genom telefonkonferenser har jag träffat stipendiater som gör internship på andra handelskammare över hela världen från Singapore, New Delhi, Amsterdam, Paris, London, New York och Washington D.C.. Det är verkligen ett fantastiskt nätverk av människor. Det har varit det bästa med internshipet. Att få lära känna så mycket nya människor. Mina otroligt härliga kollegor som jag lärt mig så mycket av. Alla de ambitiösa svenskar som har tagit klivit hit till andra sidan jorden. Alla de andra människorna här som visat mig vad pay it forward-mentaliteten är. Alltså viljan att alltid hjälpa till, nätverka samt koppla ihop människor tror jag är något unikt för Silicon Valley. 

Tack vare stipendiet har jag fått möjligheten att göra allt detta och på så sätt också bidragit till fondens mål. Vilket är att främja svensk exportnäring och främja handel mellan Sverige och USA. 

Axel med sju stycken andra personer inför kameran.

Höstgänget när vi hälsade på Isabelle på Ericsson.

Nu fortsätter jag mitt internship på kammarens största partner, Ericsson. Jag kommer att arbeta med Ericsson D-15 Labs i Silicon Valley. Namnet D-Fifteen är en hyllning till Ericssons grundare Lars-Magnus Ericsson, hans fru Hilda och deras partner Carl Johan Andersson som startade företaget i köket vid Drottninggatan 15 i Stockholm. 

Jag vill till slut rikta ett stort tack till Karin Ehnbom-Palmquist och Stipendiefonden som gjorde det möjligt för mig att göra detta internship och allt vad det har inneburit. Stort tack! 

Två personer på scen med stor display bakom.

Deltog i TechCrunchs konferens, Disrupt, här med Will Smith.

Om du har några frågor om stipendiet, Handelskammaren eller något annat svarar jag mer än gärna på frågor. Skicka mig ett mail så svarar jag så fort som möjligt. 

Allt gott, 

Axel Krottler 

axel@krottler.com

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn