Rapport från Agnes Nilsson på Svenska Handelskammaren i Nederländerna 2019/2020

International Trade Scholar från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom

Agnes Nilsson (2020-03-01)

Ett helt år har nu passerat sedan jag först satte min fot på Svenska Handelskammarens kontor i Amsterdam, Nederländerna och påbörjade det hitintills mest händelserika och utmanande året i mitt liv.

Efter en kandidatexamen från Linneuniversitetet i Kalmar inom ”Retail och Service Management” och senare en Masterexamen i ”International Marketing and Brand Management” från Lund Universitet kände jag att livet utanför Sveriges gränser lockade mer och mer. I oktober 2018 tog jag därför mitt pick och pack och lämnade Sverige för att prova på något nytt i Amsterdam, Nederländerna.

Vad jag skulle jobba med visste jag inte då, men jag hade snart fått ett erbjudande om ett stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom för en praktiktjänst på Svenska Handelskammarens kontor. Detta var jag inte var sen med att tacka ja till. Den andra januari 2019 steg jag därför in på det nya kontoret på Epicenter Amsterdam och påbörjade min första dag som Junior Event Manager. När jag tänker tillbaka på den dagen nu, ett år senare, så skulle jag klassa mig själv då som en vilsen ungdom. Den kunskap och erfarenhet som jag har tagit med mig från mitt år i Amsterdam har fått mig att växa något enormt, både som individ och på ett professionellt plan.

Svenska Handelskammarens kontor i Amsterdam på Epicenter (bakom den stora växten) och jag själv under min första period på Handelskammaren

Svenska handelskammaren i Nederländerna arbetar för att främja handel och andra affärsrelationer mellan Sverige och Nederländerna och har varit aktiva sedan 1960. 

Kammarens uppdrag är att tillhandahålla en affärsnätverksplattform för att främja svenska och nederländska affärer såväl som för deras medlemmar. Kammaren underlättar mer än 30 evenemang per år, allt från affärsevenemang som filialseminarier, affärsforum, verkställande direktörer, workshops och utbildning, företagspresentationer och konferenser till sociala evenemang. Kammaren erbjuder också medlemskap för unga yrkesmän och studenter i Nederländerna mellan 23 och 36 år, som vill bygga ett professionellt nätverk och en social krets.

Redan från första dagen kastades jag in i arbetslivet och fick mycket ansvar, det gällde därför att snabbt förstå sig på vad som krävdes av mig på arbetet. Jag fick ibland lära mig av mina misstag, och blev så småningom mer och mer bekväm i min roll. På kontoret var det alltid ett högt tempo, och redan under andra arbetsveckan hade vi ett event med nästan 200 deltagare. Eventet, som anordnades av #Nordictalks, hade temat Cirkulär Ekonomi. Vi hade eventet tillsammans med samtliga Nordiska Handelskamrar, samt de Nordiska Ambassaderna. Att arbeta nära med de andra Nordiska Handelskamrarna och med de Nordiska Ambassaderna var något som var genomgående hela året. Genom detta samarbete fick jag kontinuerligt träffa och jobba tillsammans med många nyckelpersoner, och den erfarenheten jag tar med mig härifrån är ovärderlig för mig.

Under årets lopp kom den Svenska Ambassaden i Haag att spela en viktig roll i mitt arbete då vi arbetade tillsammans på flera olika projekt. Jag väldigt tacksam och glad över att jag fått lära känna alla dessa fantastiska personer som jobbar där.

Under årets gång hann vi bland annat med en temavecka om gender, fyra workshops om kvinnligt ledarskap, sammanställa ett mentorskapsprogram, ett besök till Scania för att lära oss hur man bygger ihop lastbilar, en stor kräftskiva, samt en hel del andra event som vi arrangerade. Min uppgift var, som sagt, att hjälpa till med allt från planeringen till genomförandet av de olika eventen vi tillhandahåller.

Jag fick också tillfälle att resa två gånger till Sverige i arbetet. I augusti bar det av till Svenska Handelskammarens Business Update Stockholm. Jag reste till Stockholm tillsammans med en delegation där vi bland annat besökte den Holländska Ambassaden i Stockholm samt deras ambassadör och personal. Vi besökte även Ericsson Studios där fick vi lära oss mer om 5G, Vinnova samt Epicenter Stockholm och deras innovativa företag. I oktober besökte vi Lunds Universitet för att ha intervjuer med nya potentiella praktikanter för Handelskammaren. Här fick jag tillfälle att både intervjua intressenterna samt ta del av urvalet, vilket gav mig en värdefull erfarenhet.

Jag och Kerstin Gerlagh i Lund samt vår delegation på Ericssons Studio i Kista, Stockholm.

Svenska Handelskammaren har även en underorganisation för personer mellan 23-36 år som vill knyta större nätverks och träffa likasinnade personer med anknytning till Sverige. Denna organisation heter Young Professionals och var ett av mina ansvarsområden. Genom att planera och utföra olika aktiviteter för Young Professionals fick jag prova på mina egna vingar inom branschen. Genom Young Professionals har jag också mött många fantastiska personer som jag kommer bära med mig för resten av mitt liv, personer som jag aldrig hade träffat utan mitt jobb.  Att starta ett helt nytt liv i ett annat land är något som absolut inte är enkelt, men tack vare att jag hade ett sådant fantastiskt nätverk genom jobbet kände jag mig aldrig ensam, vilket jag också är så tacksam över.

Young Professionals firar Midsommar i Amsterdam

En annan stor del av mitt jobb var att ha daglig kontakt med Epicenter Amsterdam, en co-working plats för start-ups och scale-up företag inom tech industrin. Dit flyttade vi in officiellt i januari 2019. Även om Svenska Handelskammaren i Amsterdam är ett mindre kontor jämfört med många andra både svenska och utländska Handelskammare i världen så kändes det mycket större tack vare att vi från Epicenter fick kollegor från många olika företag som satt i byggnaden. Vi höll även tillsammans i många event under årets gång, allt från Lunch Talks till ”TechBridge, Sweden / The Netherlands” med temat ”Woman in Tech”. Det finns många höjdpunkter som jag kommer bära med mig, samt mycket nytt jag lärt mig från alla experter som har talat under våra event.

Jag fick möjlighet att träffa många intressanta människor under min tid på Svenska Handelskammaren, allt från nyckelpersoner med höga positioner inom näringslivet till experter och myndigheter. Att få träffa dessa personer och knyta kontakter med dem är en del av jobbet som jag värderar högt. Jag hoppas jag kan få nytta av dessa kontakter i mitt framtida yrkesliv 

Amsterdam som stad har även fått en permanent plats i mitt hjärta efter detta år. Den fantastiska arkitekturen med de fina kanalhusen, alla roliga event som händer under åren samt alla platser att besöka gör Amsterdam till en plats dit jag kan tänka mig att komma tillbaka till och även att bosätta mig i någon gång i framtiden. Jag har hittat många favoritplatser i staden och lärt mig att varje dag kan vara ett nytt äventyr. Att flytta till Amsterdam och fått möjligheten att stanna här i ett år är ett beslut jag aldrig kommer att ångra.

Jag vill verkligen tacka Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom för denna möjlighet att inte bara ha fått jobbet på Handelskammaren utan även för att jag har hittat en ny stad jag lärt mig älska. Därför rekommenderar jag alla som får chansen att verkligen slänga er ut i det okända, ni kommer inte bara växa som personer, utan ni kanske även hittar hem.

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn