Rapport från Jonathan Johansson på SACC USA i Washington DC 2023–2024

Hej!

Under 2023-2024 så har jag haft förmånen att praktisera som Finance & Business Trainee på Svensk-Amerikanska Handelskammaren USA, i Washington D.C. Jag jobbar då för paraplyorganisationen SACC-USA som överser och koordinerar alla våra 19 regionala kammare som är placerade runt om i USA. SACC-USA är en ideell medlemsorganisation som spelar en nyckelroll i främjandet av handelsrelationer mellan Sverige och USA. Vårt jobb inom paraplyorganisationen utgörs av att rekrytera medlemmar som primärt är baserade i Sverige och vill investera samt expandera sitt företag/organisation till USA. Sedan när vi har hjälpt företaget eller organisationen att etablera sig i USA så lämnas företaget över till den regionala kammaren som är geografiskt närmast placerad i anknytning till det företaget/organisationen, och de blir sedan medlemmar hos den regionala kammaren i stället. SACC-USA anordnar också flera event varje år, då många amerikaner och svenskar har möjligheten att samlas, nätverka, och knyta kontakter över landsgränserna. SACC-USA:s non-profitstruktur möjliggör att organisationen kan agera som en neutral plattform för företag och organisationer från båda länderna.

Jag har bott tillsammans med 5 andra praktikanter i ett väldigt fint hus i Georgetown, beläget precis bredvid universitetet. En cykeltur på 10 minuter till jobbet längs vattnet är inte heller något man kan klaga på. Att bo och leva i Washington D.C kan bli väldigt dyrt, men om man budgeterar ordentligt och bor i kollektiv så hjälper det en att hålla nere kostnaderna.

Vårt kontor ligger i Sveriges Ambassad i Washington D.C. Det kallas även för “House of  Sweden”, vilket ägs och styrs av svenska staten. Vi hyr kontor inuti House of Sweden tillsammans med Volvo Group, Business Sweden, och flera andra svenskgrundade företag och organisationer. House of Sweden är beläget mitt i hjärtat av Georgetown, ett av Washington DC:s finaste områden, där vi har en otrolig utsikt ut över Potomac River samt en rooftop där flera events och mingel sker. I kontoret sitter vi tillsammans med den regionala SACC-DC kammaren, samt SIREUS. Det känns ofta som att man är med i en film när man ser President Biden’s helikopter flyga förbi, eller träffar på Secret Service på vartenda gatuhörn!

I min roll som Finance & Business Trainee så har jag fullt finansiellt ansvar över SACC USA:s ekonomiska aktivitet tillsammans med vår kassör Steve Herbert, som tidigare var CFO för SAAB North America. Mina rutinmässiga arbetsuppgifter har innefattat ekonomisk redovisning, rapportering, daglig bokföring, skicka och betala fakturor, forecasting, sammanställa och presentera finansiella analyser för vår styrelse, budgetering för 2025 och alla event, samt planering och koordinering av våra tre event (SACC Summit, Transatlantic Day, Executive Forum). Att få ha ett sådant brett ansvarsområde har gett mig möjligheten att få utveckla mina kunskaper inom ekonomihantering, såsom redovisning, business controlling och projektledning, samtidigt som jag har fått se och lära mig hur en organisation fungerar finansiellt. Den största förmånen jag har upplevt är att få så mycket ansvar som praktikant, där många förlitar sig på mig mycket. Att få mycket ansvar har gjort mitt jobb väldigt stimulerande och mer engagerande, då jag verkligen känner att jag kan göra skillnad och ha en effekt på organisationens prestation och rykte. Även att få hjälpa andra människor och företag, och att få underlätta internationell handel är något jag tycker har varit väldigt givande.

Att få anordna men även delta på event runt om i USA är ett av de privilegier som har kommit med min roll på handelskammaren. Chansen att få nätverka och knyta kontakter med lokala affärsmän/kvinnor har varit unikt, men även att kunna se deras arbetssätt och arbetsvillkor och sedan kunna jämföra det med Sverige har varit väldigt intressant och ögonöppnande. Förutom våra egna event så har jag hunnit med att delta på SACC DC:s lokala event, såsom flertalet AW:s och företagsbesök hos SAAB, Skanska, The World Bank, Axis Communications och Nammo bland annat. Jag har också fått besöka Frankrike, Finland och Norges ambassad här i Washington D.C. Vi har också anordnat våra tre stora SACC-USA event under året. SACC Summit anordnade vi i Detroit på svenskgrundade Autolivs huvudkontor i USA. Sedan fick jag också möjligheten att flyga tillbaka till Sverige för vår Transatlantic Day, som hölls i Näringslivets Hus i Stockholm. Nyligen anordnade vi Executive Forum som hölls i House of Sweden.

En viktig aspekt av praktiken som man inte heller får glömma när man är på praktik utomlands är livet utanför jobbet och kontoret. Jag påminner ofta mig själv ofta om hur unikt det är att få leva i ett annat land. Därför har jag prioriterat att ta del av så många unika upplevelser som möjligt, upplevelser som jag inte hade kunnat få i Sverige. Jag har engagerat mig i att upptäcka DC med alla vackra monument och gå på turer vid Vita huset och The Capitol, men även spenderat tid och delat upplevelser med amerikaner som jag inte kände innan jag kom hit. Jag har också passat på att resa runt i USA, och besökt Chicago, Detroit, Philadelphia, Boston, New York och även hunnit med en biltur runt i hela Florida.

Jag är väldigt tacksam över att få ha jobbat på en internationell arbetsplats, i ett annat land, vilket inte många andra i min ålder får möjligheten att göra. Det har varit väldigt intressant att få se skillnaden mellan de olika kulturerna och arbetssätten i USA och Sverige. Jag ser fram emot att använda de kunskaper och lärdomar jag har fått med mig från handelskammaren. I höst bär det av till Grant Thornton i Stockholm, där jag kommer börja jobba som finanskonsult, vilket ska bli otroligt kul. Sist men inte minst så vill jag tacka Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom och deras stöttning under mitt år i D.C.

Tack för mig! 😊

Jonathan Johansson (Finance Trainee, SACC-USA)

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn