Rapport från Oskar Finnström på Svenska Handelskammaren i Japan 2020/2021

I januari 2020 fick jag veta att jag blivit vald för en praktikplats vid svenska handelskammaren i Japan. Efter många år av universitetsstudier i både japanska och företagsekonomi kändes det som ett naturligt nästa steg. Tre år tidigare hade jag tillbringat ett år som student på ett universitet i Tokyo. Det var kärlek vid första ögonkastet. Tokyo kan beskrivas som en högteknologisk metropol som ändå lyckats bevara en sorts charm med sina trånga gränder fyllda av Ramenställen och Izakaya (japansk krog), som helt naturligt smälter in med de 30 våningar höga skyskraporna bredvid.

Jag såg fram emot att få komma tillbaka till Tokyo och påbörja en potentiell framtida karriär på andra sidan jordklotet. Allt pekade på avresa i mars 2020. Då kom Covid. Japan stängde sina gränser och praktiken blev uppskjuten tills vidare. Planen blev då att påbörja praktiken så fort det gick att resa igen. Jag hamnade i ett sorts limbo när reseförbudet gång på gång förlängdes. Med stipendiefondens stöd beslöt till slut handelskammaren och jag att starta praktiken på distans. Den 31 december 2021, 9 månader senare, blev det tyvärr också så praktiken avslutades, på distans.

Självklart hade det varit roligare att vara på plats i Tokyo för att arbeta närmare med svenska företag och inte minst få träffa mina kollegor personligen men trots distansen blev tiden på handelskammaren mycket givande. Jag vill rikta ett stort tack till Stipendiefonden och Svenska handelskammaren i Japan för möjligheten att genomföra praktiken under de rådande förutsättningarna.

Den svenska handelskammaren i Japan har existerat sedan 1992 och firar sitt 30-årsjubileum i år. De senaste 30 åren har handelskammaren arbetat för att främja svensk handel i Japan och agerat som en mittpunkt för nätverkande inom den svenska företagskretsen.

Skärmavbild från en webbkonferens, 7 personer syns bild i varsin ruta.

Handelskammaren har två heltidsanställda (3 med mig inräknat), vilket bidrog till att jag fick stor variation i mina arbetsuppgifter och ansvarsområden. Bland annat har jag sysslat med digital kommunikation i form av handelskammarens nyhetsbrev och sociala medier, intervjuat svenska profiler i Japan och skrivit artiklar, samt på andra sätt uppdaterat handelskammarens hemsida. Jag har ansvarat för administration av digitala, hybrida och fysiska evenemang, samt en hel del annat. I mitt fall var den största utmaningen tidsskillnaden. Att inte vara på plats i landet betydde helt enkelt att det ibland inte gick att närvara vid möten eller evenemang. Med det sagt var de flesta jag hade kontakt med förstående och oftast gick problemet att lösa om så krävdes.

En av höjdpunkterna under året var när vi i våras startade 3 nya kommittéer. Kommittéerna består av representanter från handelskammarens medlemsföretag och bildades kring olika teman, som utgör fokus för kommittéernas aktiviteter. Bland annat startades TEDI-kommittén, vilket står för Talent, Equality, Diversity and Inclusion. Kommitténs mål är att skapa bättre förutsättningar för kammarens medlemsföretag att ta till vara på och upprätthålla dessa värderingar genom att representanter från medlemsföretagen delar med sig av erfarenheter och tillvägagångssätt. Kommittéerna har varit uppskattade och kommer förhoppningsvis att vara det långt framöver.

För att sammanfatta var mina 9 månader på Svenska Handelskammaren i Japan väldigt roliga, trots begränsningarna och jag uppmuntrar intresserade att söka potentiella praktikplatser där om möjlighet finns i framtiden!

Stort tack till Stipendiefonden för svensk utlandsungdom som gjorde det hela möjligt!

Oskar Finnström

Dela inlägget med vänner här

Facebook
Twitter
LinkedIn