Rapporter från våra praktikantstipendiater

13 personer propert klädda står i en trapp upp till ett elegant äldre hus

Rapport från Svenska Handelskammaren i Nederländerna

För ett år sedan klev jag mitt under en pågående pandemi på planet från Stockholm till Amsterdam och kort efter att jag landat klev jag in på Svenska Handelskammarens kontor. Detta var starten på ett nytt kapitel i mitt liv och ett långt steg ifrån mina civilekonom-studier på Linköpings Universitet.

Läs mer
Kajsa Tapper porträtt, svart-vit bild. Hon har långt hår, vit hy, vit undertröja, mörk jacka eller kavaj. Hon har fräknar och ler mot kameran.

Rapport från Cajsa Tapper på Svenska Handelskammaren i Tyskland 2020/2021

Som för en del andra stipendiater kommer även min rapport att präglas av upplevelsen att starta min internationella karriär i en osäker tid. Jag stod för min examen i Europastudier vid Lunds universitet när WHO deklarerade att covid-19 var en pandemi. Det var många dörrar som stängdes för oss sistaårsstudenter, och världen, som nästan alltid känts vidöppen och full av möjligheter, hade nu krympt. Men så uppenbarade sig en chans för mig att åka tillbaka till det land jag tillbringat tiden i efter gymnasiet – som Trainee på Svenska Handelskammaren i Tyskland.

Läs mer
Nio personer sitter kring ett mötesbord och tittar på en tjej som pratar om bild på en skärm i änden på bordet.

Rapport från Svenska Handelskammaren i Tyskland

Min praktik genomfördes på Svenska handelskammaren i Tyskland (SHK), där jag fick en trainee-tjänst på 11 månader. Svenska Handelskammaren i Tyskland är en icke vinstdrivande organisation som knyter samman företag och privatpersoner som har ett intresse att utveckla de tysk-svenska näringslivsrelationerna. Detta kändes som den perfekta organisationen för att få en fot in branschen jag vill jobba inom i framtiden.

Läs mer
Saga sett bakifrån går på en lång gata, höghus runtomkring och tågspår på vägen.

Rapport från Saga Fristedt på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley

2020 skulle bli året jag flyttade till San Francisco och på riktigt inledde min internationella karriär. Jag var övertygad om att en ettårig praktik på Svensk-Amerikanska Handelskammaren skulle vara startskottet på något stort för mig. Tidigare har jag pluggat vid Lunds universitet, praktiserat och arbetat i Oxford och London via EF, ett mångkulturellt, men i grunden svenskt företag, och avslutar nu min kandidat i medieteknik vid Malmö universitet.

Läs mer
Kvällsvy med vatten i förgrunden och kyrkliknande byggnad i bakgrunden.

Rapport från Svenska Handelskammaren i Schweiz

Varje år har vanligtvis några avgörande ögonblick, men de senaste tolv månaderna har innehållit många världsföränderliga utvecklingar. Det har varit ett år präglat av Covid-19 som fortfarande raserar, vågor av sociala förändringar och en presidentkampanj trots andra sidan av Atlanten, har genomträngt allas vardag. Året 2020 blev sannerligen inte som jag hade förväntat mig och många ambitioner både professionella samt privata har fått vänta.

Läs mer
Hong Kong skyline, vatten, höghus och i förgrunden grönska

Rapport från Svenska Handelskammaren i Hongkong

Jag har alltid velat utforska världen utanför min trygghetszon i Sverige. Innan min tid på Svenska Handelskammaren i Hongkong hade jag bland annat tagit en kandidat- och magisterexamen i nationalekonomi, med inriktning internationell ekonomi, vid Lunds universitet, genomfört en utbytestermin på City University of Hong Kong och gjort praktik på Sveriges ambassad i Jakarta.

Läs mer
SACC Summit 2019, publik sitter i en sal och tittar på föreläsning. Föreläsaren har bilder på digitala skärmar

Rapport från Alicia Juhlin på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Washington DC

I april 2019 bestämde jag mig för att söka positionen som Finance Trainee på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Washington DC. Jag hade vid tidpunkten precis avslutat min kandidat i ekonomi efter 3,5 års studier i Uppsala, Singapore och Mexiko, men kände mig allt annat än redo att åka hem till Sverige.

Läs mer
Jenny Biver

Rapport från Svenska Handelskammaren i Florida

Jag hade storslagna planer för 2020. Jag hade just avslutat 5 månader som trainee på Europaparlamentet i Stockholm, och nästa äventyr skulle ta mig till södra USA:s östkust. Den 13 mars stängdes USA:s gränser på grund av den rådande Covid-19 pandemin.

Läs mer
Paris, France. Panoramic view from Arc de Triomphe. Eiffel Tower and Avenue des Champs Elysees. Europe.

Rapport från Svenska Handelskammaren i Paris

Efter att ha avslutat min kandidat i Montréal, Kanada, kände jag mig inte helt färdig med fransktalande länder så när möjligheten att få jobba ett år på Svenska Handelskammaren i Frankrike kom upp så fanns ingen tvekan.

Läs mer
Stadsvy över Taipei City. Två höghus sticker upp ovanför övriga höghus en ljus sommardag med grönska i förgrunden.

Rapport från praktiktjänst i Taipei City 2019-2020

Under början av juni höll kammaren sin årsstämma där nya styrelseledamöter valdes in. I samband med detta så har jag jobbat med att förbereda stämman, och därefter sköta det administrativa arbetet för att registrera de nya styrelsemedlemmarna.

Läs mer
Skyline över london och Tower Bridge. En bro i bakgrunden av vatten på kvällen.

Mitt år på Svenska Handelskammaren i London

Juni 2019 blev jag, tjugofyraåriga Anna Dahlqvist Thuresson, färdigutbildad ekonom vid Lunds Universitet. Jag lämnade kullerstensgator, studentikosa traditioner och alla mina vänner för att återvända till min favoritstad London.

Läs mer
Vita huset - Washington DC

Rapport: Mitt år på Svensk-Amerikanska Handelskammaren i Washington DC

Jag blickar ut från flygplansfönstret. Staden under mig blir mindre och mindre. Till slut försvinner Vita huset, Capitol Hill, Potomac-floden, U-street och House of Sweden långsamt bakom ett moln.

Läs mer
Publikbild under evenemang

Rapport från Svenska Handelskammaren i Nederländerna 2019

Ett helt år har nu passerat sedan jag först satte min fot på Svenska Handelskammarens kontor i Amsterdam, Nederländerna och påbörjade det hitintills mest händelserika och utmanande året i mitt liv.

Läs mer
va__rga__nget___mati_oa8qp

Rapport från Axel Krottler i San Francisco, USA

Hej, Jag heter Axel Krottler och fick under 2019 möjligheten att göra ett internship på den Svensk-amerikanska Handelskammaren i San Francisco & Silicon Valley tack vare ett stipendium från Stipendiefonden för Svensk Utlandsungdom.

Läs mer
Praktikrapport Maja Ohlsson

Praktikrapport Swedcham in Singapore 2018/2019

Min vardag på SwedCham är väldigt varierad, dels med tanke på att vi anordnar runt 40 event per år ger det oss nästan ett event i veckan, och dels med anledning av att SwedCham fortfarande är en nystartad organisation så är våra roller och uppgifter väldigt dynamiska.

Läs mer
img_1295

Swedish Chamber of Commerce for the UK London, Storbritannien

Jag heter Nathalie Thiel och efter att ha avslutat min masterutbildning i Business & Management på Handelshögskolan i Stockholm i maj 2018 fick jag den fantastiska möjligheten att spendera 12 månader i London för praktik på Swedish Chamber of Commerce for the UK

Läs mer
Amerikanska flaggor

Mitt år i New York – praktikrapport från Krista

Det hela började med ett samtal en regnig kväll i oktober. Där och då hann jag tydligen bestämma mig inom loppet av två minuter att jag självklart skulle tacka ja och åka på ett stipendium till New York för att jobba på Svenska Handelskammaren i ett år.

Läs mer